ßßß Cookit - przepis na Biszkopty Ladyfingers

Biszkopty Ladyfingers

nazwa

Wykonanie

Idealne biszkopciki, do kawy czy herbaty, jak kto woli. Zdecydowanie lepsze niż te ze sklepu, a robi się je na tyle ekspresowo że naprawdę nie warto kupować. Znikają z talerza równie szybko :)
W wykonaniu bardzo podobne do baletek, o których już wpis jakiś czas temu się pojawił.
Za przepis dziękuję Dorotce z "Moich Wypieków". a Wam gorąco polecam :)
Składniki:
3 jajka
80 g drobnego cukru lub cukru pudru
75 g mąki pszennej (dałam mąkę tortową)
oraz cukier puder do oprószenia
Z tej porcji składników wyszło mi tak jak w oryginale dwie piekarnikowe blaszki pojedynczych ciasteczek.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Ważne jest aby ubić je dokładnie, całkiem na sztywno. Następnie cały czas miksując stopniowo i powoli dodajemy cukier. Dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę i bardzo delikatnie mieszamy ją za pomocą łyżki z masą jajeczną.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z grubą okrągłą nasadką (ja wykorzystałam szpryckę bez końcówki) i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, paski długości ok. 10 cm.
Między ciastkami pozostawiamy niewielkie odstępy.
Ciasteczka przed pieczeniem posypujemy cukrem pudrem i pozostawiamy je na ok. 5 minut aby wyschły.
Ciasteczka pieczemy przez około 10 minut do uzyskania lekko złotego koloru.
Najlepiej jest włączyć termoobieg i piec obie blaszki na raz.
Smacznego ;)
Przepis dołaczam do akcji:
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/07/biszkopty-ladyfingers.html