Wykonanie

Nadchodzi lato, coraz więcej czasu będziemy spędzać na powietrzu więc będziemy
mieć mniej czasu na gotowanie. Dlatego takie
wafle będą idealne na ciepłe dni- są lekkie a ich
słodycz przełamałam odrobiną
powideł śliwkowych. A dodatkowo są proste w przygotowaniu i tanie.Składniki:3
wafle kwadratowe
galaretka czerwonagalaretka żółtagalaretka zielonagalaretka bursztynowa2 kubeczki
śmietanki kremówki po 200 ml każdy2 łyżki
cukru pudru1/2 słoiczka
powideł śliwkowychŻółtą galaretkę rozpuścić w 200 ml
wody, wystudzić.
Andruty jeśli trzeba to dociąć na wielkość niedużej blaszki do pieczenia, wyłożyć ją folią i na dnie ułożyć jeden
andrut. Jeden kubeczek
śmietanki ubić na sztywno z
cukrem pudrem, wlać wystudzoną
galaretkę. Kiedy masa zacznie tężeć wylać ją na
wafel i wyrównać lub zrobić ząbki za pomocą specjalnej szpatułki.
Galaretki zieloną i czerwoną rozpuścić osobno każdą w szklance wrzątku. Kiedy zaczną mocno tężeć wyłożyć je na żółtą piankę, każdą mniej więcej na połowie. Odstawić aż zastygnie a w tym czasie rozpuścić
bursztynową galaretkę w 200 ml
wody i przestudzić. Pozostałą kremówkę ubić jak poprzednio z
cukrem pudrem a następnie zmiksować z tężejącą
bursztynową galaretką. Wylać masę do foremki i kiedy będzie prawie całkowicie zastygnięta przykryć
waflem (nie wcześniej żeby
andrut nie nasiąkł). Całość odstawić do stężenia. Następnie wyjąć z foremki. Ostatni
wafel posmarować powidłami i nałożyć na niego całość tą stroną, która robiona była pierwsza czyli żółtą pianką w dół. Przechowywać w woreczku w lodówce, kroić
ostrym cienkim nożem.