Wykonanie
Tradycyjne kluski śląskie to świetna alternatywa dla
ziemniaków, można je podać jako dodatek niemal do wszystkich dań głównych, mogą również stanowić samodzielną potrawę. Są smacznym, prostym i bardzo sycącym posiłkiem.

składniki na 4 porcje1 kg ugotowanych
ziemniaków250 g
maki ziemniaczanej1
jajkosólprzepisDo dużej miski przeciskamy przez praskę ugotowane i wystudzone
ziemniaki, wsypujemy
mąkę ziemniaczaną i wbijamy całe
jajko. Dłonią zagniatamy ciasto, aż będzie odchodziło od ręki.Z tak przygotowanego ciasta formujemy niewielkie kuleczki, lekko je spłaszczamy a na środku w każdej kulce wygniatamy palcem dziurkę.Kluski gotujemy w osolonym wrzątku około minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię
wody. Po ugotowaniu kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.