ßßß Cookit - przepis na Skórka pomarańczowa + film

Skórka pomarańczowa + film

nazwa

Wykonanie

Smażona skórka pomarańczowa to aromatyczny i smaczny dodatek do deserów, wielkanocnych ciast i serników. Ten słodki dodatek możemy przygotować własnoręcznie, bez większych trudności. Tak przygotowana skórka przechowywana w słoiczku w lodówce około miesiąca, może być wykorzystywana do smakowitych wypieków.
składniki na 1 szklankę skórek
3 pomarańcze
1 szklanka cukru kryształu
100 ml wody
sok z połowy cytryny
przepis
Pomarańcze dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, następnie sparzamy wrzątkiem i jak najcieniej obieramy ze skórek.
Skórkę pomarańczową namaczamy przez 24 godziny w zimnej wodzie, zmieniając ją trzykrotnie.
Skórkę odcedzamy, dokładnie odsączamy i kroimy w drobną kostkę.
Z wody i cukry gotujemy syrop, dodajemy do niego skórki pomarańczowe i smażymy je na małym ogniu do momentu odparowania połowy syropu, aż skórka stanie się szklista, co jakiś czas mieszamy.
Na samym końcu skórki skrapamy sokiem z cytryny. Wystudzone skórki przekładamy do słoika.
Źródło:http://smakowitedania.blogspot.com/2014/04/skorka-pomaranczowa-film.html