Wykonanie
Smażona
skórka pomarańczowa to aromatyczny i smaczny dodatek do deserów, wielkanocnych ciast i serników. Ten słodki dodatek możemy przygotować własnoręcznie, bez większych trudności. Tak przygotowana skórka przechowywana w słoiczku w lodówce około miesiąca, może być wykorzystywana do smakowitych wypieków.
składniki na 1 szklankę skórek3
pomarańcze1 szklanka
cukru kryształu100 ml
wodysok z połowy
cytrynyprzepis
Pomarańcze dokładnie szorujemy pod bieżącą
wodą, następnie sparzamy wrzątkiem i jak najcieniej obieramy ze skórek.
Skórkę pomarańczową namaczamy przez 24 godziny w zimnej wodzie, zmieniając ją trzykrotnie.Skórkę odcedzamy, dokładnie odsączamy i kroimy w drobną kostkę.Z
wody i
cukry gotujemy
syrop, dodajemy do niego
skórki pomarańczowe i smażymy je na małym ogniu do momentu odparowania połowy
syropu, aż skórka stanie się szklista, co jakiś czas mieszamy.Na samym końcu skórki skrapamy
sokiem z cytryny. Wystudzone skórki przekładamy do słoika.