Wykonanie
Świąteczne wypieki nie mogą się bez niej obyć. Co prawda dawniej za nią nie przepadałam (zawsze wybierałam pączka z najmniejszą ilością tych farfocli), ale teraz coraz bardziej przekonuję się do jej smaku. Ma charakterystyczny, słodko-gorzki smak z
cytrusową nutą.
Mowa oczywiście o
skórce pomarańczowej :)SMAŻONA
SKÓRKA POMARAŃCZOWASkładniki:Skórka z dwóch dokładnie umytych
pomarańczy100g
cukru (2/3 szklanki)150ml
wody (2/3 szklanki)Sok z 1/3
cytrynySkórkę
pomarańczy moczyć w wodzie przez dwa dni, zmieniając
wodę kilka
razy dziennie.
Później pogotować ją przez 10 minut, wystudzić i odkroić białą skórkę. Pokroić w paseczki lub w kostkę i gotować w
syropie z
cukru i
wody aż
syrop zgęstnieje (ok. 20 minut). Pod koniec gotowania dodać
sok z cytryny.