ßßß Cookit - przepis na Ciasto przekładaniec truskawkowy + film

Ciasto przekładaniec truskawkowy + film

nazwa

Wykonanie

Pyszne i proste do zrobienia ciasto bez pieczenia z truskawkami idealne smakuje w upalne letnie dni. Słodycz biszkoptów przełamana jest lekko kwaskowatym smakiem truskawek i kisielu . A przygotowanie ciasta jest jak zawsze bardzo proste.
składniki na okrągłą formę ciasta
spód
200 g okrągłych biszkoptów ( na spód )
1/4 kostki margaryny
przełożenie
14 biszkoptów okrągłych do przełożenia
70 dag truskawek
cukier waniliowy 30 g
kisiel truskawkowy
2 galaretki agrestowe
przepis
Biszkopty kruszymy na drobno.
Margaryną rozpuszczamy na małym ogniu .
Do biszkoptów wlewamy rozpuszczoną margarynę, mieszamy aby całość się dokładnie połączyła.
Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wysypujemy wilgotne biszkopty i rozprowadzamy ugniatając dłonią. Formę wstawiamy do lodówki .
Do rondelka przekładamy umyte i obrane z szypułek truskawki, dolewamy odrobinę wody i chwilę dusimy. Do gorących truskawek dodajemy cukier waniliowy i kisiel całość bardzo dokładnie mieszamy. Gotujemy do momentu aż masa zgęstnieje po czym odstawiamy z ognia i studzimy .
W czasie gdy masa truskawkowa stygnie rozpuszczamy galaretki w połowie wody podanej na opakowaniu. Galaretkę odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
Przestudzoną masę truskawkową wylewamy na spód biszkoptowy i dokładnie rozprowadzamy .
Na masie truskawkowej układamy biszkopty a na wierzch wlewamy tężejącą galaretkę .Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Źródło:http://smakowitedania.blogspot.com/2013/06/ciasto-przekadaniec-truskawkowy-film.html