Dip brokułowy z czosnkiem to prosty, szybki w przygotowaniu i smaczny sos na zimno, idealny do kanapek z wędliną a także potraw z grilla. W wersji light, zamiast majonezu polecam użyć jogurtu naturalnego.składniki na ok.400 g1 średni brokuł2 ząbki czosnku1 łyżka soku z cytryny1/2 łyżeczki cukruszczypta czarnego pieprzu140 g majonezuprzepisUmytego brokuła gotujemy na parze do miękkości i studzimy. Wystudzonego brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone ząbki czosnku i wszystko miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie wlewamy sok z cytryny, cukier oraz czarny pieprz. Całość ponownie miksujemy aż wszystkie składniki się połączą, na końcu dodajemy majonez i wszystko dokładnie mieszamy.Gotowy dip wkładamy na pół godziny do lodówki.