ßßß Cookit - przepis na Puszyste ciasto czekoladowe

Puszyste ciasto czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Słodyczowy, wcale nie Mały Głód zaatakował mnie znienacka.
Gdybym powiedziała, że opiera ł am mu się w jakiś sposób - mieli byście wszelkie prawo nazwać mnie kłamczuchą:)
Zatem p owiem Wam w sekrecie, ż e jak tylko zauważyłam pierwsze symptomy nagłej ochoty na łakocie postanowiłam zrobić suflet czekoladowy . Suflet to moja ro bocza nazwa. Tak naprawdę jest to bardzo delikatne i puszyste ciasto czekoladowe. Do tego, że czekolada równa się radość, chyba nie musz ę nikogo szczególnie przekonywać.
W trakcie przygotowywania sufletu przypomniały mi się czasy kiedy razem z mamą i siostrą pichciłyśmy ciasto w kuchni - tzn. ja pichciłam, gdyż mama twierdziła, że spod jej rąk ciasta nigdy nie wychodzą. Siostra natomiast pomagała w myślach, no i oczywiście później w jedzeniu ciasta:)
To co ja lubiłam najbardziej, to nie efekt pracy w postaci gotowego wypieku, lecz pozostałości surowego ciasta w misce. Wyjadanie resztek ciasta było moim rytuałem i częścią przygotowywania ciasta, który sprawiał mi największą radość.
Składniki:
4 kokliki
2 żółtka
2 białka
50 g cuk ru
2 łyżki kakao (można tez wykorzystać gorzką czekoladę - wtedy jest jeszcze lepsze)
brązowy cukier
50 g masł a (2 łyżki)
25 g mąki
Przygotowanie:
Do rozpuszczonego na małym ogniu masła d odaj kakao . Energicznie miesz ając, b y zapobie c grudkom, dodaj mąkę .
W misce ubij białka z połową cukru. W drugiej misce u trzyj ż ółtka z pozostałym cukrem . Wymieszaj masę żółtkową z masą kakaową. Następnie do masy kakaowej dodaj ubite bia łka delikatnie mieszając trzepaczką - ciasto powinno mieć lekką konsystencję.
Przełóż ciasto do wysmaro wanych tłuszczem (masłem lub oliwą) oraz oprószonych cukrem koli lek.
Wstaw na ok. 8-10 min do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.Spała szuj re sztę ci asta z miski a p ó źniej - delektuj się smakiem ciasta:)
Źródło:http://rybkazwanamarta.blogspot.com/2012/11/puszyste-ciasto-czekoladowe.html