ßßß Cookit - przepis na PIEROGI PO GÓRALSKU

PIEROGI PO GÓRALSKU

nazwa

Wykonanie

Pierogi po góralsku to nic innego, jak wariacja na temat pierogów ruskich. Zamiast zwykłego twarogu używanego do wspomnianych wcześniej pierogów, użyłam twarogu wędzonego. Smak pierogów tak zaskakujący i pyszny, że tradycyjne ruskie zeszły na dalszy plan. Polecam ten przepis, bo pierogi w otoczeniu zrumienionego boczku smakują obłędnie. :)
Z farszu wyszło około 50 pierogów
Ciasto (składniki na jedną partię):
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
- 1 kg ziemniaków
- 1 opakowanie twarogu wędzonego (u mnie firmy Pilos- kupuję w Lidlu)
- 2 średnie cebule
- sól i pieprz
Ziemniaki ugotować w łupinach w osolonej wodzie, przestudzić, obrać i przecisnąć wraz z twarogiem przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni, ostudzić i dodać do farszu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do miski wsypać 1 i 1/2 szklanki mąki dodać sól, wymieszać. Następnie powoli dolewać ciepłą wodę, wszystko dobrze połączyć. Ciasto przełożyć na stolnicę, wysypać resztę mąki i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić je na 10 minut, aby sobie ''odpoczęło''. Po tym czasie porcje ciasta rozwałkowywać, podsypując mąką i wycinać z niego za pomocą szklanki kółka, nakładać po czubatej łyżeczce farszu i zlepiać pierogi, rozkładać na talerzach posypanych mąką.
W dużym garnku zagotować posoloną wodę, dodać oliwę ( 2-3łyżki) i wrzucać pierogi uważając, aby się nie skleiły ( wystarczy raz czy dwa delikatnie je przemieszać). Po wypłynięciu pierogów pogotować je jeszcze około 3 minut, a po upływie tego czasu można je przekładać na talerz. Podawać ze zrumienionym boczkiem.
Cała porcja pierogów będzie z pewnością za duża, żeby została od razu zjedzona, więc można je zamrozić. Robi się to w ten sposób:
Zagotować wodę z solą i oliwą, wrzucić pierogi, kiedy wypłyną od razu je przełożyć do garnka z zimną wodą, kiedy przestygną, wyłożyć je do dużego pojemnika, posmarować oliwą. Następnie zimne pierogi umieścić w plastikowym pojemniku z przykryciem (uważać aby nie były zbytnio ściśnięte) i włożyć do zamrażalnika. Przed spożyciem należy je najpierw rozmrozić, a następnie je po prostu usmażyć lub ugotować.
Ja wolę takie odsmażane -są pyszne, chrupiące po prostu najlepsze.
Przepis bierze udział w akcji:
Źródło:http://pao77.blox.pl/2015/01/PIEROGI-PO-GORALSKU.html