Wykonanie

Zapiekanka podana została w towarzystwie kiszonego ogóreczka i kufelka
piwa. Mąż zachwycony :)Składniki na 4 porcje:- 1 woreczek
kaszy gryczanej prażonej (ugotowanej w osolonej wodzie)- 1/2 opakowania warzyw na patelnię- 100 g
wędzonego boczku- 200 g
mięsa mielonego- 1
cebula- 2-3 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie- 200 ml
sosu beszamelowego- 100 g startego
żółtego seraDodatkowo:- słodka mielona
paprykaCebulę zeszklić, dodać zmiażdżony
czosnek i warzywa, podsmażyć.
Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię, po chwili dodawać
mięso, dzieląc je na mniejsze kawałki, podsmażać parę minut, następnie całość osączyć z tłuszczu.
Mięso i
boczek wymieszać z
kaszą i warzywami, doprawić do smaku.. Wszystko przełożyć do formy żaroodpornej, polać
sosem beszamelowym i oprószyć słodka mieloną
papryką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika ( u mnie termoobieg) i zapiekać przez około 1/2 godziny. Na parę minut przed końcem pieczenia zapiekankę posypać startym
żółtym serem.



Przepis bierze udział w akcji: