Wykonanie
Pogoda sprzyja kolorowym deserom, a wykorzystanie
galaretek o TAKICH smakach trzeba dobrze przemyśleć :) Są niezwykle inspirujące i naprawdę przepyszne. Miałam okazję spróbować już każdej i nadal nie potrafię wybrać najlepszego smaku. Każda na swój sposób jest doskonała! Dziś mam dla Was kolorowy deser, który zarówno wyglądem, jak i smakiem przypomina rajską wyspę. Jeśli tak jak ja kochacie panna cottę w połączeniu z
galaretką, musicie spróbować. Przepis bierze udział w konkursie na Durszlaku.

Składniki (na 7 pucharków, rozpoczynając od pierwszej warstwy):panna cotta blue
curacao :- 125 ml
śmietany kremówki (30-36 %),- 125 ml
mleka,- 4 łyżki
cukru,- 1 łyżeczka
żelatyny,- 2-3 łyżeczki
syropu Blue
Curacao,- dodatkowo: 4
truskawki.
galaretka Pink Margarita
Winiary,
galaretka Blue
Curacao Winiary,panna cotta truskawkowa :- 62 ml
śmietany kremówki (30-36 %),- 62 ml
mleka,- 2 łyżki
cukru,- 1/2 łyżeczki
żelatyny,- 2-3 łyżeczki musu z
truskawek,- dodatkowo: 7 dowolnych żelek oraz
truskawki do dekoracji.

Na początku przygotowujemy
galaretki, w oddzielnych naczyniach, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do przestudzenia.Do szklanki wsypujemy łyżeczkę
żelatyny, dodajemy minimalną ilość
wody - by tylko przykryć
żelatynę. Mieszamy i zostawiamy na chwilę. W tym czasie w małym garnku umieszczamy pozostałe składniki na panna cottę blue
curacao. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z kuchenki, dodajemy
żelatynę ze szklanki, energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy na chwilę, by panna cotta przestygła.W pucharkach na dnie umieszczamy po 3 cienkie kawałeczki
truskawek. Najlepiej wybrać dość duże
truskawki, by opierając się o ścianki pucharków były dość wysokie. Lekko przestudzoną panna cottę rozlewamy równo do pucharków. Wstawiamy do lodówki.Gdy masa stężeje, rozlewamy do pucharków drugą warstwę -
galaretkę Pink Margarita. Wstawiamy do lodówki.
Galaretkę Blue
Curacao rozlewamy dopiero w momencie, gdy różowa stężeje. Na bokach pucharków umieszczamy kawałki
truskawek (wkładamy częściowo w niebieską warstwę).
Truskawkową panna cottę przygotowujemy identycznie jak blue
curacao (jedynie
syrop zastępujemy
truskawkami zmiksowanymi na mus). Gdy przestygnie i będzie lekko tężejąca, na środku stężałej niebieskiej
galaretki łyżeczką nakładamy masę. W środku umieszczamy żelkę. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!

