ßßß Cookit - przepis na Panna cotta rajska wyspa

Panna cotta rajska wyspa

nazwa

Wykonanie

Pogoda sprzyja kolorowym deserom, a wykorzystanie galaretek o TAKICH smakach trzeba dobrze przemyśleć :) Są niezwykle inspirujące i naprawdę przepyszne. Miałam okazję spróbować już każdej i nadal nie potrafię wybrać najlepszego smaku. Każda na swój sposób jest doskonała! Dziś mam dla Was kolorowy deser, który zarówno wyglądem, jak i smakiem przypomina rajską wyspę. Jeśli tak jak ja kochacie panna cottę w połączeniu z galaretką, musicie spróbować. Przepis bierze udział w konkursie na Durszlaku.
Składniki (na 7 pucharków, rozpoczynając od pierwszej warstwy):
panna cotta blue curacao :
- 125 ml śmietany kremówki (30-36 %),
- 125 ml mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- 2-3 łyżeczki syropu Blue Curacao,
- dodatkowo: 4 truskawki.
galaretka Pink Margarita Winiary,
galaretka Blue Curacao Winiary,
panna cotta truskawkowa :
- 62 ml śmietany kremówki (30-36 %),
- 62 ml mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 1/2 łyżeczki żelatyny,
- 2-3 łyżeczki musu z truskawek,
- dodatkowo: 7 dowolnych żelek oraz truskawki do dekoracji.
Na początku przygotowujemy galaretki, w oddzielnych naczyniach, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do przestudzenia.
Do szklanki wsypujemy łyżeczkę żelatyny, dodajemy minimalną ilość wody - by tylko przykryć żelatynę. Mieszamy i zostawiamy na chwilę. W tym czasie w małym garnku umieszczamy pozostałe składniki na panna cottę blue curacao. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z kuchenki, dodajemy żelatynę ze szklanki, energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy na chwilę, by panna cotta przestygła.
W pucharkach na dnie umieszczamy po 3 cienkie kawałeczki truskawek. Najlepiej wybrać dość duże truskawki, by opierając się o ścianki pucharków były dość wysokie. Lekko przestudzoną panna cottę rozlewamy równo do pucharków. Wstawiamy do lodówki.
Gdy masa stężeje, rozlewamy do pucharków drugą warstwę - galaretkę Pink Margarita. Wstawiamy do lodówki. Galaretkę Blue Curacao rozlewamy dopiero w momencie, gdy różowa stężeje. Na bokach pucharków umieszczamy kawałki truskawek (wkładamy częściowo w niebieską warstwę).
Truskawkową panna cottę przygotowujemy identycznie jak blue curacao (jedynie syrop zastępujemy truskawkami zmiksowanymi na mus). Gdy przestygnie i będzie lekko tężejąca, na środku stężałej niebieskiej galaretki łyżeczką nakładamy masę. W środku umieszczamy żelkę. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/05/panna-cotta-rajska-wyspa.html