Wykonanie
Wiem, Święta już dawno za nami, ale
póki jeszcze odrobinę je pamiętamy, warto pokusić się na taki sernik. Wybaczcie, że przepisu nie dodałam wcześniej, ale tegorocznych Świąt wolę nie pamiętać. Sernik z pierniczkami to bardzo udany wypiek, który za sprawą korzennego akcentu jest jeszcze bardziej przyjemny w degustacji. Polecam wszystkim Miłośnikom serników i pierników. Przepis znalazłam na pewnej stronie .

Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 21 cm):- 6
jajek (oddzielnie
białka i
żółtka),- szczypta
soli,- 300 g
cukru pudru,- ok. 1 kg
sera na serniki,- 125 g rozpuszczonego
masła,- 1
budyń śmietankowy (proszek),- 2 łyżki
mąki pszennej,- 250 g pierniczków w
czekoladzie.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Żółtka ubijamy z dodatkiem
cukru pudru. Dodajemy powoli
ser. Miksujemy. Dodajemy kolejno: rozpuszczone
masło, proszek budyniowy i
mąkę (cały czas miksując). Na końcu w osobnym naczyniu ubijamy
białka na pianę (z dodatkiem odrobiny
soli), a następnie dodajemy ją do masy serowej. Mieszamy łyżką, delikatnie. Połowę masy sernikowej umieszczamy w tortownicy (jeśli nie jest silikonowa, należy ją posmarować
masłem i obsypać
bułką tartą), na niej rozkładamy pierniki i przykrywamy drugą połową masy. Wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut. Smacznego!
