ßßß Cookit - przepis na Połączenie doskonałe w jednym deserze: wino, kisiel, owoce!

Połączenie doskonałe w jednym deserze: wino, kisiel, owoce!

nazwa

Wykonanie

Nigdy wcześniej nie pomyślałam, że dodatek wina w deserze może być tak fantastyczny. A wino i kisiel tworzą duet idealny! Deser jest doskonałym pomysłem na wykorzystanie wina, które nie zostało wypite. W dodatku przygotowanie jest błyskawiczne. Deser doskonale smakuje zarówno z bitą śmietaną, jak i gałką lodów. Inspiracją był deser przygotowany przez M. Gessler. W oryginalnej wersji głównymi składnikami były owoce leśne, cynamon i skórka pomarańczowa. Moja mieszanka owoców i przypraw różni się od oryginału, ale musicie mi wierzyć na słowo - jest fantastyczna! Deser był niezwykłym efektem wspólnego szaleństwa kulinarnego z mamą - efekty możecie podziwiać na zdjęciach. Musicie spróbować!
Składniki na ok. 20 pucharków o pojemności ok. 200 ml:
- ok. 1 l czerwonego wina wytrawnego,
- owoce mrożone: truskawki, śliwki, wiśnie bez pestek (po 1 garści),
- 3 kisiele (żurawinowy, truskawkowy, wiśniowy),
- cukier - ilość wg uznania,
- przyprawa do deserów (u mnie w młynku: kardamon, cynamon, goździki, wanilia),
- dodatkowo: bita śmietana, świeże truskawki, przyprawa (ze składników powyżej) lub lody waniliowe i truskawki.
Wino wlewamy do średniego garnka, dodajemy mrożone owoce i cukier. Przyprawiamy do smaku (u mnie dość sporo) mieszanką przypraw do deserów. Tuż przed zagotowaniem dodajemy kisiele, mieszamy. Kiedy całość się zagotuje, zdejmujemy z kuchenki, zostawiamy na chwilę, by przestygło, a następnie przelewamy do pucharków. Chłodne desery wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną, świeżymi kawałkami truskawek i przyprawą do deserów lub gałką lodów i truskawkami. Smacznego!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/05/poaczenie-doskonae-w-jednym-deserze.html