ßßß Cookit - przepis na Delikatna panna cotta - pomarańczowa z galaretką!

Delikatna panna cotta - pomarańczowa z galaretką!

nazwa

Wykonanie

Panna cotta zachwyciła mnie po raz drugi. I nie mam pojęcia, która bardziej - kawowa, czy pomarańczowa. Każda jest pyszna na swój sposób. Pomarańczowa jest niezwykle orzeźwiająca, pobudzająca kubki smakowe. Starta skórka pomarańczowa trochę przypomina wiórki kokosowe (dla przeciwników wiórków - można przecedzić przez sitko przed wylaniem do foremek). Miałam robić polewę, ale po spróbowaniu uznałam, że nie ma takiej potrzeby. Smakuje doskonale! Inspiracją był przepis z bloga Minta Eats, ale dokonałam kilku zmian i od siebie dodałam galaretkę pomarańczową.
Składniki na 9 foremek muffinkowych:
- 250 ml śmietanki kremowej (30 lub 36%),
- 250 ml mleka,
- sok z 1 pomarańczy (odłożyć 3 łyżki do galaretki),
- skórka z 1 pomarańczy,
- 75 g cukru,
- 1 laska wanilii,
- 2 czubate łyżeczki żelatyny,
- galaretka pomarańczowa: 1 łyżeczka żelatyny, 120 ml wrzącej wody, 3 łyżki soku z pomarańczy, 4 łyżeczki cukru, 1 łyżka napoju lub likieru pomarańczowego, 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego (można pominąć).
Rozpoczynamy od przygotowania galaretki. 1 łyżeczkę żelatyny zalewamy 1 łyżką zimnej wody i zostawiamy na ok. 5 minut. W tym czasie do garnuszka wlewamy wrzącą wodę, sok z pomarańczy, cukier, ekstrakt i napój lub likier (wszystko w podanych wyżej proporcjach). Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z kuchenki, dodajemy żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy, do całkowitego jej rozpuszczenia. Gotową galaretkę przelewamy do foremek na muffinki (lub filiżanek). Zostawiamy do przestudzenia, a następnie wkładamy do lodówki. Galaretki ma być trochę na dnie - ok. pół centymetra wysokości.
Przygotowujemy panna cottę: żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody. Zostawiamy na ok. 5 minut. Do garnka wlewamy mleko, śmietankę, cukier, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową (ścieramy na drobnych oczkach), ziarenka z laski wanilii oraz całą laskę. Podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Tuż przed zagotowaniem zdejmujemy z kuchenki, wyjmujemy laskę wanilii (w tym momencie można przecedzić przez sitko, by pozbyć się skórki - ja pominęłam). Dodajemy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy do przestudzenia. Sprawdzamy, czy galaretka stężała, jeśli tak, wlewamy przestudzoną masę do foremek. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wkładamy foremki do gorącej wody na kilka sekund, a następnie wyjmujemy panna cottę na talerzyk. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/10/delikatna-panna-cotta-pomaranczowa-z.html