ßßß Cookit - przepis na Surówka z prażonym słonecznikiem

Surówka z prażonym słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam sałatę lodową chociażby za to, że doskonale wpisuje się w smak dodatków. Tak było i tym razem, pomimo początkowej obawy odnośnie efektu. Całość komponuje się wyśmienicie! Szczególnie polecam do dań eleganckich, gdyż sama surówka prezentuje się na talerzu równie pięknie. Dodatek oleju z pestek dyni doskonale podkreśla smak całości.
Składniki:
- 1/2 sałaty lodowej,
- sos: 2 łyżki soku z cytryny, pęczek natki, kilka listków bazylii, garść ziaren słonecznika, 1 ząbek czosnku, 4-5 łyżek oleju z pestek dyni Oleofarm (lub więcej), sól, pieprz,
- dodatkowo: listki bazylii do dekoracji.
Rozpoczynamy od uprażenia słonecznika na suchej patelni. Robimy to lekko potrząsając patelnią/rondelkiem do momentu aż równomiernie zmieni kolor na rumiany. Zostawiamy do przestudzenia.
Natkę i bazylię myjemy, drobno siekamy. Umieszczamy w misce lub dużym kubku. Dodajemy olej, przeciśnięty ząbek czosnku, ostudzony słonecznik, sok z cytryny oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Sałatę myjemy, rwiemy na małe kawałki. Polewamy przygotowanym sosem, mieszamy. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/05/surowka-z-prazonym-sonecznikiem.html