Wykonanie
Uwielbiam
sałatę lodową chociażby za to, że doskonale wpisuje się w smak dodatków. Tak było i tym razem, pomimo początkowej obawy odnośnie efektu. Całość komponuje się wyśmienicie! Szczególnie polecam do dań eleganckich, gdyż sama surówka prezentuje się na talerzu równie pięknie. Dodatek
oleju z pestek dyni doskonale podkreśla smak całości.Składniki:- 1/2
sałaty lodowej,- sos: 2 łyżki
soku z cytryny, pęczek
natki, kilka listków
bazylii, garść
ziaren słonecznika, 1 ząbek
czosnku, 4-5 łyżek
oleju z pestek dyni Oleofarm (lub więcej),
sól,
pieprz,- dodatkowo: listki
bazylii do dekoracji.Rozpoczynamy od uprażenia
słonecznika na suchej patelni. Robimy to lekko potrząsając patelnią/rondelkiem do momentu aż równomiernie zmieni kolor na rumiany. Zostawiamy do przestudzenia.
Natkę i
bazylię myjemy, drobno siekamy. Umieszczamy w misce lub dużym kubku. Dodajemy
olej, przeciśnięty ząbek
czosnku, ostudzony
słonecznik,
sok z cytryny oraz
przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Sałatę myjemy, rwiemy na małe kawałki. Polewamy przygotowanym sosem, mieszamy. Smacznego!
