Wykonanie
Witajcie, Kochani! Ostatnio jest tu bardzo cicho, za co serdecznie Was przepraszam. Brak czasu nie pozwala mi na kreatywność w kuchni, dlatego w ostatnim czasie gotuję potrawy wyłącznie z bloga. Im szybsze, tym lepsze :). Mam nadzieję, że wkrótce uda mi się wrócić do codziennego dodawania przepisów, a
póki co proszę Was o odrobinkę cierpliwości. Dzisiejsza propozycja jest doskonałym zamiennikiem kupnych
soków. Doskonałym, bo zdrowszym - bez sztucznych dodatków. O smaku nie
będę pisać - musicie spróbować! :)
Składniki:- 4
jabłka,-
cukier (na początku 4 łyżki,
potem ewentualnie do smaku),- sok z 1
cytryny,- 1 łyżka ekstraktu z
wanilii.
Rozpoczynamy od obrania
jabłek, wydrążenia gniazd i pokrojenia na małe kawałki (np.
jabłko na 4 części i każdą z nich na pół). Do garnka z grubym dnem wsypujemy
cukier (4 łyżki). Włączamy gaz, czekamy aż
cukier powolutku zacznie się rozpuszczać. Nie mieszamy łyżką, jedynie obracamy garnek i w ten sposób mieszamy. Gdy
cukier całkowicie się rozpuści i zacznie wrzeć, dodajemy
jabłka. Szybko mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Zmniejszamy gaz, dusimy ok. 10 minut.
Jabłka puszczą sok, więc nic się nie przypali. Po 10 minutach wlewamy
wodę (do ok. 2/3 wysokości średniego garnka). Dodajemy ekstrakt (jeśli nie macie, można zastąpić
laską wanilii). Zagotowujemy. Gdy
woda zacznie wrzeć, wyłączamy kuchenkę. Dodajemy
sok z cytryny i ewentualnie
cukier, gdy sok jest za mało słodki. Podajemy na ciepło lub zostawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki. Smacznego!