Wykonanie
W sam raz na Sylwestra! Wystarczy do każdej kuleczki wbić małą wykałaczkę i będą znakomitą, słodką przekąską na sylwestrową noc. Przygotowanie nie jest pracochłonne - to sama przyjemność. Przepis na
trufle znalazłam na stronie Moje Wypieki, poddałam małej modyfikacji. Polecam!

Składniki:- ok. 200 g
twarogu (jak na sernik),- ok. 200 g
czekolady (można użyć Mikołaja z
czekolady lub
czekoladę gorzką/mleczną),- 1/4 szklanki
miodu (płynnego; jeśli jest o konsystencji stałej, należy go podgrzać),- 2 łyżki
likieru Baileys,- 1/4 szklanki posiekanych suszonych
śliwek,- do obtoczenia:
brązowy cukier,
kakao, posiekane
orzechy włoskie.
Czekoladę należy roztopić w kąpieli
wodnej. W misie miksera umieszczamy
twaróg i
miód. Miksujemy do połączenia. Dodajemy roztopioną
czekoladę oraz
likier i
śliwki. Miksujemy. Gotową masę umieszczamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc.Po kilku godzinach lub następnego dnia odrywamy z masy kawałki i formujemy kuleczki. Obtaczamy w jednej z
trzech posypek, układamy na paterze. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!