ßßß Cookit - przepis na Ekspresowy deser - ananasy w cieście francuskim

Ekspresowy deser - ananasy w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Jeśli dostaliście informację, że za chwilę odwiedzą Was goście i przypadkiem macie w lodówce ciasto francuskie, a w szafce puszkę ananasów... mam ratunek! Przygotowanie zajmie najwyżej 5 minut, potem tylko pieczenie i na stole pojawi się bardzo słoneczny deser :). U mnie zostają na stałe - nie tylko na ratunek. Smakują wybornie! Inspirowałam się przepisem na blogu DżemDżus .
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- całe ananasy z puszki (plastry; ilość zależna od wielkości ciasta),
- dżem do środka - 1 łyżeczka na 1 plaster,
- 1 roztrzepane jajko,
- cukier, najlepiej brązowy (może być także biały).
Do wykrawania kółek w cieście najlepiej znaleźć szklankę/kubek/naczynie, które będzie większe od ananasa ok. 1 cm. Plastry ananasa odsączamy na ręczniku papierowym. Na przygotowanych kołach układamy ananasy, zawijamy ciasto tworząc falbanki (jak na zdjęciu). Do środka wkładamy 1 łyżeczkę dżemu (u mnie wiśniowy). Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i grubo posypujemy cukrem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy do zarumienienia (ok. 15 minut). Smacznego! :)
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/03/ekspresowy-deser-ananasy-w-ciescie.html