Ciasto francuskie z szynką, pieczarkami i Ajwarem

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszego przepisu miało nie być. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia w trakcie przygotowania, po upieczeniu też nie było czasu (z wyjątkiem tego jednego). Ani czasu, ani światła, ale za to apetyt był, co bardzo mnie cieszy. Mimo wszystko uznałam, że MUSZĘ podzielić się z Wami tym przepisem - i dla Was (bo wart spróbowania), i dla mnie (bo wart zapisania). Źródła nie podaję, bo tkwi w mojej głowie, jedyny link będzie do sposobu zawijania kieszonek.
Składniki - na jedno opakowanie ciasta francuskiego:
- 1 op. ciasta francuskiego,
- 4 duże pieczarki,
- 3-4 plasterki ulubionej szynki (mogą być połączone różne rodzaje),
- 1 cebula,
- 3 plasterki sera żółtego,
- 1 łyżeczka masła do smażenia,
- 2 łyżki Ajvaru,
- sól, pieprz,
- jajko do posmarowania.
Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy szynkę (pokrojoną w kostkę). Smażymy przez chwilę. Dodajemy pieczarki (umyte i pokrojone w drobne plasterki). Wszystko smażymy do momentu odparowania wody. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyłączamy gaz i zostawiamy do przestudzenia. Po kilku minutach dodajemy Ajvar oraz ser żółty (pokrojony w kostkę). Mieszamy.
Ciasto francuskie kroimy na równe kwadraciki (ja utworzyłam najpierw 4 poziome pasy, potem 6 pionowych; w sumie wyszły 24 małe kwadraty). Rozkładamy farsz. Formujemy kieszonki zgodnie z instrukcją . Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia wierzchu, czyli ok. 15-20 min. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/10/ciasto-francuskie-z-szynka-pieczarkami.html