ßßß Cookit - przepis na Pierogi z brokułami i mozzarellą

Pierogi z brokułami i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Miałam wielkie obawy przed ich zrobieniem. Jednak efekt był jeszcze większy, niż moje początkowe obawy. Pierogi przeszły najśmielsze oczekiwania - są absolutnie przepyszne. Nie sądziłam, że ten farsz będzie tak dobrze komponował się w cieście pierogowym :). Nie korzystałam z żadnego przepisu, bazowałam na własnej intuicji. Polecam wszystkim miłośnikom brokułów!
Składniki:
- ciasto z TEGO przepisu,
- 1 brokuł,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka serka topionego cheddar,
- 1/2 kulki mozzarelli,
- sól - do farszu,
- 1/2 łyżki soli, szczypta cukru, 1 łyżeczka octu winnego - do ugotowania brokułu.
Na początku gotujemy brokuł: wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 1/2 łyżki soli, szczyptę cukru oraz łyżeczkę octu winnego. Dodajemy różyczki brokułu (wcześniej oddzielone). Gotujemy
ok. 3-4 minuty od ponownego zagotowania. Po ugotowaniu zostawiamy na chwilę do przestudzenia,
a następnie miksujemy blenderem wraz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz serem cheddar. Farsz powinien zawierać małe kawałki brokułu, zatem nie miksujmy na gładki krem. Przyprawiamy do smaku solą, dodajemy startą na tarce mozzarellę, mieszamy łyżką.
Ciasto przygotowujemy zgodnie z przepisem . Na wyciętych szklanką kółkach z ciasta układamy łyżeczkę farszu, sklejamy, a następnie wrzucamy na osolony wrzątek. Pierogi gotujemy kilka minut od zagotowania (należy próbować - czas pieczenia jest zależny od grubości ciasta). Po ugotowaniu natychmiast odcedzamy do drugiego garnka z zimną wodą, a następnie na talerz. Podajemy. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/03/pierogi-z-brokuami-i-mozzarella.html