Wykonanie
Miałam wielkie obawy przed ich zrobieniem. Jednak efekt był jeszcze większy, niż moje początkowe obawy. Pierogi przeszły najśmielsze oczekiwania - są absolutnie przepyszne. Nie sądziłam, że ten farsz będzie tak dobrze komponował się w cieście pierogowym :). Nie korzystałam z żadnego przepisu, bazowałam na własnej intuicji. Polecam wszystkim miłośnikom
brokułów!

Składniki:- ciasto z TEGO przepisu,- 1
brokuł,- 1-2 ząbki
czosnku,- 1 łyżeczka
serka topionego cheddar,- 1/2 kulki
mozzarelli,-
sól - do farszu,- 1/2 łyżki
soli, szczypta
cukru, 1 łyżeczka
octu winnego - do ugotowania
brokułu.

Na początku gotujemy
brokuł:
wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 1/2 łyżki
soli, szczyptę
cukru oraz łyżeczkę
octu winnego. Dodajemy różyczki
brokułu (wcześniej oddzielone). Gotujemyok. 3-4 minuty od ponownego zagotowania. Po ugotowaniu zostawiamy na chwilę do przestudzenia,a następnie miksujemy blenderem wraz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem
czosnku oraz
serem cheddar. Farsz powinien zawierać małe kawałki
brokułu, zatem nie miksujmy na gładki krem. Przyprawiamy do smaku
solą, dodajemy startą na tarce
mozzarellę, mieszamy łyżką.Ciasto przygotowujemy zgodnie z przepisem . Na wyciętych szklanką kółkach z ciasta układamy łyżeczkę farszu, sklejamy, a następnie wrzucamy na osolony wrzątek. Pierogi gotujemy kilka minut od zagotowania (należy próbować - czas pieczenia jest zależny od grubości ciasta). Po ugotowaniu natychmiast odcedzamy do drugiego garnka z zimną
wodą, a następnie na talerz. Podajemy. Smacznego!
