ßßß
Składniki:- ciasto z TEGO przepisu,- 1 brokuł,- 1-2 ząbki czosnku,- 1 łyżeczka serka topionego cheddar,- 1/2 kulki mozzarelli,- sól - do farszu,- 1/2 łyżki soli, szczypta cukru, 1 łyżeczka octu winnego - do ugotowania brokułu.
Na początku gotujemy brokuł: wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 1/2 łyżki soli, szczyptę cukru oraz łyżeczkę octu winnego. Dodajemy różyczki brokułu (wcześniej oddzielone). Gotujemyok. 3-4 minuty od ponownego zagotowania. Po ugotowaniu zostawiamy na chwilę do przestudzenia,a następnie miksujemy blenderem wraz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz serem cheddar. Farsz powinien zawierać małe kawałki brokułu, zatem nie miksujmy na gładki krem. Przyprawiamy do smaku solą, dodajemy startą na tarce mozzarellę, mieszamy łyżką.Ciasto przygotowujemy zgodnie z przepisem . Na wyciętych szklanką kółkach z ciasta układamy łyżeczkę farszu, sklejamy, a następnie wrzucamy na osolony wrzątek. Pierogi gotujemy kilka minut od zagotowania (należy próbować - czas pieczenia jest zależny od grubości ciasta). Po ugotowaniu natychmiast odcedzamy do drugiego garnka z zimną wodą, a następnie na talerz. Podajemy. Smacznego!