ßßß Cookit - przepis na Miał być sos a wyszła konfitura

Miał być sos a wyszła konfitura

nazwa

Wykonanie

Po raz pierwszy zdecydowałam się wykonać niestandardowy wyrób zamykany w słoiku. Wypatrzyłam sobie sos paprykowy na słodko - trochę się bałam, bo preferuję raczej ostre smaki, ale postanowiłam się nie poddawać. Zabrałam się więc do pracy i po wymieszaniu wszystkich składników i ich podgrzaniu z miejsca zakochałam się w tym specjale. Po pierwsze świetny aromat, po drugie świetny smak, a po trzecie przecudowny kolor :-) Miał byś dodatkiem do jaj, mięs i serów, a ja go wcinam po prostu z pieczywem posmarowanym masłem!
SOS PAPRYKOWY SŁODKI
2 kg czerwonej słodkiej papryki
2 cytryny
1,2 kg cukru
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
4-6 łyżek przegotowanej wody
1/2 łyżeczki soli
Na początku przygotowujemy słoiki - należy je umyć i wyparzyć. Papryki i cytryny myjemy.
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Cytryny dodatkowo parzymy, a następnie ocieramy z nich skórkę. Obieramy z białej skóry i pozbawiamy pestek. Kawałki papryki i cytryny mielimy (ja użyłam maszynki do mięsa, dla uzyskania gładkiej konsystencji można użyć blendera).
Wino wraz z wodą i cukrem zagotowujemy w dużym naczyniu. Dodajemy zmieloną paprykę, cytryny, oraz otartą skórkę cytrynową i sól. Gotujemy na małym ogniu przez około 60 minut często mieszając.
Gęsty sos przelewamy do słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut (w kąpieli wodnej).
Ten pyszny przepis pochodzi z książki:
SMACZNEGO :-)
Źródło:http://peggiwkuchni.blogspot.com/2012/09/mia-byc-sos-wysza-konfitura.html