Wykonanie
Po raz pierwszy zdecydowałam się wykonać niestandardowy wyrób zamykany w słoiku. Wypatrzyłam sobie sos
paprykowy na słodko - trochę się bałam, bo preferuję raczej ostre smaki, ale postanowiłam się nie poddawać. Zabrałam się więc do pracy i po wymieszaniu wszystkich składników i ich podgrzaniu z miejsca zakochałam się w tym specjale. Po pierwsze świetny aromat, po drugie świetny smak, a po trzecie przecudowny kolor :-) Miał byś dodatkiem do jaj,
mięs i
serów, a ja go wcinam po prostu z
pieczywem posmarowanym
masłem!SOS
PAPRYKOWY SŁODKI2 kg czerwonej
słodkiej papryki2
cytryny1,2 kg
cukru1/2 szklanki białego
wytrawnego wina4-6 łyżek przegotowanej
wody1/2 łyżeczki
soliNa początku przygotowujemy słoiki - należy je umyć i wyparzyć.
Papryki i
cytryny myjemy.
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki.
Cytryny dodatkowo parzymy, a następnie ocieramy z nich skórkę. Obieramy z białej skóry i pozbawiamy pestek. Kawałki
papryki i
cytryny mielimy (ja użyłam maszynki do
mięsa, dla uzyskania gładkiej konsystencji można użyć blendera).
Wino wraz z
wodą i
cukrem zagotowujemy w dużym naczyniu. Dodajemy zmieloną
paprykę,
cytryny, oraz otartą
skórkę cytrynową i
sól. Gotujemy na małym ogniu przez około 60 minut często mieszając.Gęsty sos przelewamy do słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut (w kąpieli
wodnej).Ten pyszny przepis pochodzi z książki:
SMACZNEGO :-)