Wykonanie
To ciasto na pewno przypadnie do gustu osobom uczulonym na gluten oraz diabetykom. No i miłośnikom
śliwek. Pierwszy raz piekłam używając
mąkę gryczaną i muszę powiedzieć że jestem pod wrażeniem. Podobne ciasto uczyniłam też z
mąki żytniej-razowej (o tym już niedługo), ale to gryczane bardziej mi smakowało :-)Na ciasto:250 g
mąki gryczanej2 łyżki fruktozy150 g posiekanego
masła roślinnego1
żółtko1-2 łyżki
wodyNa obłożenie:0,5 kg wypestkowanych
śliwek2 łyżki zmielonych
migdałów1 łyżka fruktozy
Mąkę gryczaną mieszamy z fruktozą,
masłem i
żółtkiem - wyrabiamy ciasto. Jeśli nie będzie chciało się połączyć dodajemy
wodę. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę.Ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy na cienki placek (ok. 3 mm grubości) lub po prostu dociskając palcami wyklejamy nim blaszkę do pieczenia. Na cieście układamy ciasno
śliwki skórką do dołu. Wierzch posypujemy
migdałami wymieszanymi z fruktozą. Jeśli zostało nam ciasto, ścieramy je na drobnej tarce i rozsypujemy na śliwkach.Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 - 30 minut.Użyłam blaszkę o wymiarach 21 x 31 cm.SMACZNEGO :-)