Wykonanie
Składniki na blachę 25 x 35Ciasto:1 szklanka
wody1 szklanka
mąki1/2
masła roślinnego4
jajamasło roślinne do posmarowania blaszkiDo garnka wlewamy
wodę, dokładamy
masło - zagotowujemy. Cały czas mieszając dodajemy
mąkę - ponownie zagotowujemy. Gdy masa zgęstnieje zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia.Po przestudzeniu miksujemy dodając po jednym
jaju. Jak jedno się wmiesza to dodajemy następne. Po wmieszaniu jaj miksujemy ciasto dalej przez minimum 10 minut pamiętając aby kręcić tylko w jedną stronę . Przetestowałam - jak kręciłam na opak to w czasie pieczenia nie robiły się ładne purchle.Ciasto dzielimy na połowę wykładamy do dwóch blaszek posmarowanych
masłem roślinnym, wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut. Każdy placek pieczemy oddzielnie. Studzimy.Krem:3
jaja3/4 szklanki
cukru1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1i3/4 szklanki
mleka1
cukier wanilinowy (16 g)2 łyżki
masła roślinnegoW średnim garnku ucieramy
jaja z
cukrem i
mąkami. Odstawiamy.Zagotowujemy
mleko z
cukrem wanilinowym i
masłem roślinnym. Mieszając dodajemy do utartych
żółtek i cały czas mieszając zagotowujemy. Gotujemy aż krem zgęstnieje i uzyska konsystencję budyniu.Przestudzonym kremem przekładamy upieczone placki, lekko dociskamy.Ciasto podajemy oprószone
cukrem pudrem.SMACZNEGO :-)PS. Aktualnie dręczy mnie przeziębienie i od zeszłej środy nie biegam.Z aerobiku jednak nie zrezygnuję - idę się dobić ;-)A
potem strzelę sobie zdrowy koktajl z
selera naciowego i czegoś jeszcze :-D