Wykonanie
To ciasto to sposób na pozbycie się
białek. Zbieram
białka w pojemniku w zamrażarce i dokładam kiedy nadarza się okazja. Kiedy uzbiera się ich sporo robię właśnie to ciasto lub
ciasteczka. Przepis jest banalnie prosty i nazwany szklankowym plackiem. Przygotowuje się go w 10 minut.

Piegusek1 szklanka
białek1 szklanka
cukru1 szklanka suchego
maku1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliBiałka ubić ze szczyptą
soli, dodawać stopniowo
cukier. Następnie dodać
mąkę,
mak i
proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć ciasto w keksówkę (10x30cm) i piec w piekarniku ok. 40 minut w 180 stopniach.
Polewa czekoladowa1 tabliczka
czekolady3 łyżki
mleka3 łyżka
masłaWszystkie składniki rozpuścić razem, polać wystudzone ciasto.

