ßßß Cookit - przepis na Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

nazwa

Składniki

Wykonanie

Czarny bez ma wspaniałe właściwości lecznicze. Zawiera dużo witaminy C i działa wzmacniająco, przeciwgorączkowo, przeciwbólowo oraz detoksykująco. Warto pamiętać, że nie wolno spożywać czarnego bzu na surowo, ponieważ zawiera sambunigrynę, która działa toksycznie. Gotowanie i suszenie sprawia, że substancja ta jest rozkładana i staje się nieszkodliwa. Sok ten polecany jest przy spadku odporności i przeziębieniach.
1kg cukru
1 cytryna
1 szklanka wody
Bez obrać z baldachimów, aby zostały same kuleczki (zielone koniecznie odrzucić). Bez umyć, przelać do garnka, dodać wodę i cytrynę pokrojoną w plastry i zagotować, gotować bez przykrycia przez ok. 15 minut. Dodać stopniowo cukier i gotować jeszcze chwilę. Następnie przecedzić przez ściereczkę lnianą lub sitko o bardzo małych oczkach. Sok rozlać do słoiczków i pasteryzować ok. 15 minut.
Sok robiłam na dwa sposoby w garnku oraz w sokowniku i obie metody się sprawdziły.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2013/10/sok-z-czarnego-bzu.html