Wykonanie
Czarny bez ma wspaniałe właściwości lecznicze. Zawiera dużo witaminy C i działa wzmacniająco, przeciwgorączkowo, przeciwbólowo oraz detoksykująco. Warto pamiętać, że nie wolno spożywać czarnego bzu na surowo, ponieważ zawiera sambunigrynę, która działa toksycznie. Gotowanie i suszenie sprawia, że substancja ta jest rozkładana i staje się nieszkodliwa. Sok ten polecany jest przy spadku odporności i przeziębieniach.

1kg
cukru1
cytryna1 szklanka
wodyBez obrać z baldachimów, aby zostały same kuleczki (zielone koniecznie odrzucić). Bez umyć, przelać do garnka, dodać
wodę i
cytrynę pokrojoną w plastry i zagotować, gotować bez przykrycia przez ok. 15 minut. Dodać stopniowo
cukier i gotować jeszcze chwilę. Następnie przecedzić przez ściereczkę lnianą lub sitko o bardzo małych oczkach. Sok rozlać do słoiczków i pasteryzować ok. 15 minut.Sok robiłam na dwa sposoby w garnku oraz w sokowniku i obie metody się sprawdziły.
