Wykonanie
Domowa
wędlina -
karkówka na kanapki. Sklepowe
szynki są nafaszerowane chemią, konserwantami, ulepszaczami i przeróżnymi wypełniaczami, a
mięsa procentowo znajduje się naprawdę mało. Domowa
wędlina jest bardzo szybka w przygotowaniu i smaczna. Doprawienie
mięsa trwa dosłownie 3 minuty,
potem należy
mięso odstawić (najlepiej na całą noc, aby się zamarynowało) i pieczenie. Do mojej
karkówki użyta jest
sól peklowa, która sprawia, że
mięso jest różowe a nie szare, a także przedłuża trwałość
wędliny. Dodanie
soli peklowej nie jest konieczne.

Domowa
wędlina -
karkówka pieczona z
czosnkiem2kg
karkówki3 łyżeczki
soli peklowej1 łyżeczka
soli5 ząbków
czosnkumajeranek,
oreganopieprzCzosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć
mięso wraz z
solą,
pieprzem i
ziołami lub
czosnek pokroić w plasterki i powbijać w
mięso. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Piec 2 godziny - na 1kg
mięsa przypada 1 godzina pieczenia w 180 stopniach. Ja piekłam w rękawie.

