Wykonanie

Chciałam upiec
chleb, ale akurat skończyły się
drożdże. Znalazłam więc przepis na
chleb na sodzie, zamiast
maślanki dodałam
wodę oraz dodatkowo
otręby, nasiona i
przyprawę.
Chleb, łącznie z przygotowaniem, jest gotowy w niecałą godzinę.Jest dobrą alternatywą dla osób, które lubią
chleb, ale nie tolerują
drożdży ze względów zdrowotnych.Konsystencja
chleba jest wilgotna, przypomina trochę muffiny, a skórka jest twarda i chrupiąca.
Chleb jedzony bez dodatków w smaku jest przeciętny, ale w połączeniu z
wędliną lub innymi wyraźnymi dodatkami jest dobry.Nie dodajemy do niego
nasion słonecznika, ponieważ w
kontakcie z
sodą zabarwią się na zielono.2 szklanki (250 ml)
mąki pszennej razowej2 szklanki
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
sody1 łyżeczka
brązowego cukru1 czubata łyżeczka
soli500 ml
maślanki lub
wody1 łyżka
oliwy2 łyżki
otrąb4 łyżki ziaren/nasion (z wyjątkiem
słonecznika)4 łyżeczki suszonej
cebulkiWszystkie suche składniki dobrze wymieszać w misce. Dolać maślankę/wodę i ponownie wymieszać (ciasto będzie gęste).Przełożyć ciasto do długiej keksówki (lub do 2 mniejszych).Włożyć do rozgrzanego do 230'C p iekarnika, a po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200'C (można naciąć wzdłuż nożem) i piec jeszcze przez 25 minut.