ßßß Cookit - przepis na Ekspresowy chleb pszenny na sodzie

Ekspresowy chleb pszenny na sodzie

nazwa

Wykonanie

Chciałam upiec chleb, ale akurat skończyły się drożdże. Znalazłam więc przepis na chleb na sodzie, zamiast maślanki dodałam wodę oraz dodatkowo otręby, nasiona i przyprawę. Chleb, łącznie z przygotowaniem, jest gotowy w niecałą godzinę.
Jest dobrą alternatywą dla osób, które lubią chleb, ale nie tolerują drożdży ze względów zdrowotnych.
Konsystencja chleba jest wilgotna, przypomina trochę muffiny, a skórka jest twarda i chrupiąca. Chleb jedzony bez dodatków w smaku jest przeciętny, ale w połączeniu z wędliną lub innymi wyraźnymi dodatkami jest dobry.
Nie dodajemy do niego nasion słonecznika, ponieważ w kontakcie z sodą zabarwią się na zielono.
2 szklanki (250 ml) mąki pszennej razowej
2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka brązowego cukru
1 czubata łyżeczka soli
500 ml maślanki lub wody
1 łyżka oliwy
2 łyżki otrąb
4 łyżki ziaren/nasion (z wyjątkiem słonecznika)
4 łyżeczki suszonej cebulki
Wszystkie suche składniki dobrze wymieszać w misce. Dolać maślankę/wodę i ponownie wymieszać (ciasto będzie gęste).
Przełożyć ciasto do długiej keksówki (lub do 2 mniejszych).
Włożyć do rozgrzanego do 230'C p iekarnika, a po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200'C (można naciąć wzdłuż nożem) i piec jeszcze przez 25 minut.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/10/ekspresowy-chleb-pszenny-na-sodzie.html