Wykonanie
Właśnie tutaj znalazłam przepis na bułeczki ze
słonecznikiem. Zastąpiłam
mąkę razową mąką pszenną zwykłą, gdyż razowej nie miałam.Składniki:2 szklanki
mąki pszennej (w oryginale 1 szklanka
mąki pszennej i 1 szklanka
mąki pszennej razowej)3/4 szklanki
wody10 g świeżych
drożdży1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
oliwy3 łyżki pestek
słonecznikaMąkę wymieszać z
solą. Rozkruszone
drożdże wymieszać z łyżką
wody i dodać do
mąki. Następnie dodać
oliwę, wyrobić ciasto. Dodać 2 łyżki
słonecznika i ponownie zagnieść ciasto. Zostawić pod ściereczką do wyrośnięcia na 30-40 min.Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki i na wierzchu posypać je
słonecznikiem- pestki docisnąć. Przenieść bułeczki na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30-40 minut.Wyrośnięte bułeczki włożyć do wcześniej rozgrzanego piekarnika (230 ºC) a na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z ok 1/2 szklanki kostek
lodu (topniejący
lód tworzy parę, dzięki której skórka na bułkach jest bardziej chrupiąca). Piec około 15 minut, aż bułeczki delikatnie się zarumienią.Smacznego! :)