ßßß Cookit - przepis na Babka cytrynowa gotowana

Babka cytrynowa gotowana

nazwa

Wykonanie

Przepis na babkę cytrynową gotowaną w specjalnej formie (forma i przepis pożyczone od mamy). Muszę przyznać, że wolę szybsze przepisy, ale babka jest warta oczekiwania - wychodzi bardzo smaczna.
6 jaj
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki ziemniaczanej
ok. 1/3 szklanki mąki pszennej
250 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 aromat cytrynowy
sok z 1/2 cytryny
ewentua lnie 2-3 łyżki kakao (dodać do części ciasta i przełożyć podczas wylewania do formy)
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka ubić z cukrem pudrem, stopniowo dodając resztę składników.
Na końcu dodać białka, wymieszać ciasto i wyłożyć do formy posmarowanej tłuszczem oraz posypanej bułką tartą.
Z amknąć formę, wstawić do naczynia z wrzącą wodą (do wysokości 3/4 formy) i gotować 1,5 godz. na małym ogniu.
Po tym czasie wyjąć formę z wody, wyłożyć ciasto z formy, żeby odparowało i wystygło.
Po wystudzeniu można polać lukrem lub polewą czekoladową.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/05/babka-cytrynowa-gotowana.html