Wykonanie

Przepis na babkę
cytrynową gotowaną w specjalnej formie (forma i przepis pożyczone od mamy). Muszę przyznać, że wolę szybsze przepisy, ale babka jest warta oczekiwania - wychodzi bardzo smaczna.6 jaj1 szklanka
oleju2 szklanki
mąki ziemniaczanejok. 1/3 szklanki
mąki pszennej250 g
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
aromat cytrynowysok z 1/2
cytrynyewentua lnie 2-3 łyżki
kakao (dodać do części ciasta i przełożyć podczas wylewania do formy)
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka ubić z
cukrem pudrem, stopniowo dodając resztę składników.Na końcu dodać
białka, wymieszać ciasto i wyłożyć do formy posmarowanej tłuszczem oraz posypanej
bułką tartą.Z amknąć formę, wstawić do naczynia z wrzącą
wodą (do wysokości 3/4 formy) i gotować 1,5 godz. na małym ogniu.Po tym czasie wyjąć formę z
wody, wyłożyć ciasto z formy, żeby odparowało i wystygło.Po wystudzeniu można polać lukrem lub
polewą czekoladową.