Czekoladowetrufle z chili powstały na świątecznych warsztatach kulinarnych z Winiary (zdj. VML Polska). Autorem przepisu jest kucha rz Piotr Bruś Klepacki.Trufle robi się bardzo prosto. Możemy je później zapakować w ozdobne pudełeczk o i podarować komuś w prezencie .300 g gorzkiej czekolady100 g śmietany kremówki (30% - 36%)4 łyżki brandy (lub innego alkoholu)100 g masła w temperaturze pokojowejszczypta chili w proszkudo obtoczenia: k akao/wiórki kokosoweW rondelku podgrze j mocno śmietanę, następnie powoli doda pokruszoną czekoladę i brandy.Gdy składniki się rozpuszczą, dodaj pokrojone na kawałki masło oraz chili. Miesza j do momentu, aż uzyska sz gładką masę.Masę truflową prze łóż do płaskiego naczynia i włóż do lodów ki .Gdy masa zastygnie, nabiera j łyżeczką po małej porcji. Formu j kulki i obtacza j je w kakao lub wiórkach kokosowych.