Wykonanie

Zakwas pszenno-żytni dostałam od koleżanki, a ten - bezglutenowy wyhodowałam sama (przepis od OlgiSmile, ale zamiast
mąki ryżowej i ziemniaczanej, użyłam wyłącznie
mąki gryczanej).Zakwas na początku jest słaby i gdy pieczemy na nim pierwszy-drugi raz najlepiej dodać 1 łyżeczkę
suszonych drożdży do ciasta, aby wspomóc wyrastanie.Przy kolejnych pieczeniach należy zakwas wcześniej wyjąć z lodówki, po ok. 2 godzinach dodać do niego ok. 50 g
mąki oraz
wody, wymieszać i jak podrośnie dodać do ciasta. Ciasto leżakuje przez ok. 8-12 godzin (rośnie ok. 1-2 cm) i po tym czasie można piec
chleb.Gdy nie pieczemy przez dłuższy czas, należy zakwas dokarmiać co 2 tygodnie.ok. 2 szklanki
mąki gryczanej2 łyżeczki
cukruok. 600-700 ml
wody przegotowanej i wystudzonej lub mineralnej2 łyżeczki soku z
ogórków kiszonych (lub
kapusty kiszonej).Dzień 1:Do słoika 1 litrowego wsypać 2 czubate łyżki
mąki gryczanej, dodać 1 łyżeczkę
cukru, sok z
ogórków (można pominąć) i wlać
wodę aby otrzymać konsystencję
śmietany.Wymieszać, przykryć kilkakrotnie złożoną gazą, spiąć gumką i pozostawić w zacisznym miejscu na 24 godziny.Dzień 2:Dokarmić zakwas: do masy należy dodać 1 czubatą łyżkę
mąki gryczanej i trochę
wody aby ponownie otrzymać konsystencję
śmietany.Ponownie przykryć gazą i zostawić w zacisznym miejscu na 24 godziny.Dzień 3:Ponownie dokarmić zakwas: do masy dodać 2 łyżki
mąki gryczanej i uzupełnić
wodą do konsystencji
śmietany.Przykryć i odstawić na koleje 24 godziny. Zakwas po dokarmieniu lekko podrośnie i pojawią się bąbelki powietrza.Dzień 4:Do masy dodać pozostałą
mąkę, 1 łyżeczkę
cukru i
wodę do konsystencji gęstej
śmietany.Zostawić na kilka-kilkanaście godzin. Zakwas powinien już dobrze pracować i ładnie rosnąć. Można użyć go do pieczenia
chleba.