ßßß Cookit - przepis na Zakwas gryczany bezglutenowy - krok po kroku

Zakwas gryczany bezglutenowy - krok po kroku

nazwa

Wykonanie

Zakwas pszenno-żytni dostałam od koleżanki, a ten - bezglutenowy wyhodowałam sama (przepis od OlgiSmile, ale zamiast mąki ryżowej i ziemniaczanej, użyłam wyłącznie mąki gryczanej).
Zakwas na początku jest słaby i gdy pieczemy na nim pierwszy-drugi raz najlepiej dodać 1 łyżeczkę suszonych drożdży do ciasta, aby wspomóc wyrastanie.
Przy kolejnych pieczeniach należy zakwas wcześniej wyjąć z lodówki, po ok. 2 godzinach dodać do niego ok. 50 g mąki oraz wody, wymieszać i jak podrośnie dodać do ciasta. Ciasto leżakuje przez ok. 8-12 godzin (rośnie ok. 1-2 cm) i po tym czasie można piec chleb.
Gdy nie pieczemy przez dłuższy czas, należy zakwas dokarmiać co 2 tygodnie.
ok. 2 szklanki mąki gryczanej
2 łyżeczki cukru
ok. 600-700 ml wody przegotowanej i wystudzonej lub mineralnej
2 łyżeczki soku z ogórków kiszonych (lub kapusty kiszonej).
Dzień 1:
Do słoika 1 litrowego wsypać 2 czubate łyżki mąki gryczanej, dodać 1 łyżeczkę cukru, sok z ogórków (można pominąć) i wlać wodę aby otrzymać konsystencję śmietany.
Wymieszać, przykryć kilkakrotnie złożoną gazą, spiąć gumką i pozostawić w zacisznym miejscu na 24 godziny.
Dzień 2:
Dokarmić zakwas: do masy należy dodać 1 czubatą łyżkę mąki gryczanej i trochę wody aby ponownie otrzymać konsystencję śmietany.
Ponownie przykryć gazą i zostawić w zacisznym miejscu na 24 godziny.
Dzień 3:
Ponownie dokarmić zakwas: do masy dodać 2 łyżki mąki gryczanej i uzupełnić wodą do konsystencji śmietany.
Przykryć i odstawić na koleje 24 godziny. Zakwas po dokarmieniu lekko podrośnie i pojawią się bąbelki powietrza.
Dzień 4:
Do masy dodać pozostałą mąkę, 1 łyżeczkę cukru i wodę do konsystencji gęstej śmietany.
Zostawić na kilka-kilkanaście godzin. Zakwas powinien już dobrze pracować i ładnie rosnąć. Można użyć go do pieczenia chleba.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/10/zakwas-gryczany-bezglutenowy-krok-po.html