ßßß Cookit - przepis na Hummus - pyszna pasta z ciecierzycy

Hummus - pyszna pasta z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Przepis na hummus, czyli pastę z ciecierzycy, jest bardzo prosty.
Z przepisem s potkałam się m.in. w książce " Odżywianie dla zdrowia " P. Pitchford'a oraz " Jesteś tym, co jesz. Książka kucharska " G. McKeith.
Ciecierzycę zazwyczaj gotuję (większą ilość, a pozostałą część zamrażam).
W wersji z puszki, hummus powstaje w kilka minut ;).
Przydaje się też dobry blender, aby zmiksować wszytko na aksamitną konsystencję (robiłam zwykłym ręcznym).
1 puszka odsączonej ciecierzycy z puszki (lub ugotowanej)*
ok. 4-5 łyżek tahiny**(masła sezamowego)
1 spory ząbek czosnku
ok. 4 łyżki soku z cytryny (dodawać stopniowo wg uznania)
spora szczypta mielonej papryki lub pieprzu cayenne
2-3 łyżki oliwy z oliwek (u mnie Basso)
sól morska do smaku
kilka łyżek wody (do uzyskania pożądanej konsystencji)
opcjonalnie 1 łyżeczka sody (do moczenia i gotowania suchej ciecierzycy)
Zmiksować dokładnie wszystkie składniki w blenderze (lub umieścić w misce i zmiksować blenderem ręcznym).
Konsystencja powinna być raczej rzadka (trochę rzadsza, niż u mnie). Jeśli pasta będzie za gęsta można dolać więcej oliwy lub zimnej wody.
Przełożyć pastę do miseczki, polać odrobiną oliwy, można jeszcze wierzch posypać papryką i natką pietruszki.
Podawać z chlebkiem pita, kawałkami warzyw lub opieczonym pieczywem.
Przechowywać w lodówce, w słoiku .
* Najlepiej ciecierzycę ugotować samemu (namoczyć przez noc pół szklanki ciecierzycy z dużą szczyptą sody, przecedzić i ugotować w wodzie z dodatkiem dużej szczypty sody).
**Jeśli nie macie tahiny, można dodać zmiksowane: lekko uprażone i wystudzone nasiona sezamu z odrobiną oleju sezamowego.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/01/hummus.html