Wykonanie

Przepis na hummus, czyli pastę z
ciecierzycy, jest bardzo prosty.Z przepisem s potkałam się m.in. w książce " Odżywianie dla zdrowia " P. Pitchford'a oraz " Jesteś tym, co jesz. Książka kucharska " G. McKeith.
Ciecierzycę zazwyczaj gotuję (większą ilość, a pozostałą część zamrażam).W wersji z puszki, hummus powstaje w kilka minut ;).Przydaje się też dobry blender, aby zmiksować wszytko na aksamitną konsystencję (robiłam zwykłym ręcznym).1 puszka odsączonej
ciecierzycy z puszki (lub ugotowanej)*ok. 4-5 łyżek tahiny**(
masła sezamowego)1 spory ząbek
czosnkuok. 4 łyżki
soku z cytryny (dodawać stopniowo wg uznania)spora szczypta mielonej
papryki lub
pieprzu cayenne2-3 łyżki
oliwy z oliwek (u mnie Basso)
sól morska do smakukilka łyżek
wody (do uzyskania pożądanej konsystencji)opcjonalnie 1 łyżeczka
sody (do moczenia i gotowania suchej
ciecierzycy)Zmiksować dokładnie wszystkie składniki w blenderze (lub umieścić w misce i zmiksować blenderem ręcznym).Konsystencja powinna być raczej rzadka (trochę rzadsza, niż u mnie). Jeśli pasta będzie za gęsta można dolać więcej
oliwy lub zimnej
wody.Przełożyć pastę do miseczki, polać odrobiną
oliwy, można jeszcze wierzch posypać
papryką i
natką pietruszki.Podawać z
chlebkiem pita, kawałkami warzyw lub opieczonym
pieczywem.Przechowywać w lodówce, w słoiku .* Najlepiej
ciecierzycę ugotować samemu (namoczyć przez noc pół szklanki
ciecierzycy z dużą szczyptą
sody, przecedzić i ugotować w wodzie z dodatkiem dużej szczypty
sody).**Jeśli nie macie tahiny, można dodać zmiksowane: lekko uprażone i wystudzone nasiona
sezamu z odrobiną
oleju sezamowego.