Wykonanie

Smaczna i bardzo zdrowa
sałatka z dodatkiem świeżego
buraka (świeży
burak ma niższy indeks glikemiczny, niż
burak po obróbce termicznej).
Burak ćwikłowy zawiera kwas foliowy, witaminę C i B1, a dodatkowo sporo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor,
fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt. Wskazany dla nadciśnieniowców i osób z anemią.
Sałatkę miałam możliwość skosztować jakiś czas temu w Restauracji SPOT . Osobiście nie lubię mdłego smaku samego
buraka, ale w połączeniu z innymi składnikami jest całkiem ok. Sekretem smaku tej sałatki jest specjalna
oliwa.2 garści
rukoli1 mały
burak lub połowa średniego1 łyżeczka
oliwy truflowej (lub innego
oleju, np. rzepakowego tłoczonego na zimno)1 szczypta suszonego
czosnku2 szczypty
przyprawy do sałatekBuraka obierz i zetrzyj na tarce na cienkie paseczki/wiórki lub pokrój w cienkie plastry (używamy przy tym rękawiczek jednorazowych).Następnie pokrój go na słupki.Na talerz wyłóż umytą
rukolę i
buraka, a następnie
skrop oliwą i przypraw. Delikatnie wymieszaj.