Wykonanie

Bezglutenowe crumble
śliwkowe - pyszny deser, który mogą zjeść osoby na diecie bezglutenowej czy bezmlecznej.
Śliwki najlepiej zapiekać w małych kokilkach, ponieważ trudno później przekładać je na talerz z dużej formy (
śliwki rozpadają się). Zamiast
śliwek można użyć dowolnych
owoców.Na małą formę do zapiekania (średnica ok.18 cm), dla 2 osób:
śliwki ok. 16 sztKruszonka*:1 czubata łyżka
mąki z quinoa (lub innej bezglutenowej)1 czubata łyżeczka
mąki z
ciecierzycy1 czubata łyżeczka
mąki owsianej bezglutenowej1 łyżka mielonego
siemienia lnianego1,5 łyżki domowego
cukru waniliowego2 łyżki
mleka roślinnego (np.
orzechowego Alpro)1,5 łyżki
olejuZe
śliwek wyjąć pestki, połówki
owoców ułożyć na dnie formy (ja ułożyłam dwie warstwy).Przygotować kruszonkę: wymieszać suche składniki, następnie stopniowo dolewać składniki mokre i mieszać widelcem (powinny wyjść małe grudki).Kruszonką posypać wierzch
śliwek i wstawić do rozgrzanego do 180'C piekarnika, na ok. 40-50 minut.Zapraszam również po przepis na crumble z
jabłkami pod owsianą kruszonką .*Jeśli ktoś woli tradycyjną kruszonkę, przepis na nią znajdzie tutaj (należy ją zrobić z połowy porcji).