ßßß Cookit - przepis na Śliwki zapiekane pod bezglutenową kruszonką

Śliwki zapiekane pod bezglutenową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Bezglutenowe crumble śliwkowe - pyszny deser, który mogą zjeść osoby na diecie bezglutenowej czy bezmlecznej.
Śliwki najlepiej zapiekać w małych kokilkach, ponieważ trudno później przekładać je na talerz z dużej formy (śliwki rozpadają się). Zamiast śliwek można użyć dowolnych owoców.
Na małą formę do zapiekania (średnica ok.18 cm), dla 2 osób:
śliwki ok. 16 szt
Kruszonka*:
1 czubata łyżka mąki z quinoa (lub innej bezglutenowej)
1 czubata łyżeczka mąki z ciecierzycy
1 czubata łyżeczka mąki owsianej bezglutenowej
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1,5 łyżki domowego cukru waniliowego
2 łyżki mleka roślinnego (np. orzechowego Alpro)
1,5 łyżki oleju
Ze śliwek wyjąć pestki, połówki owoców ułożyć na dnie formy (ja ułożyłam dwie warstwy).
Przygotować kruszonkę: wymieszać suche składniki, następnie stopniowo dolewać składniki mokre i mieszać widelcem (powinny wyjść małe grudki).
Kruszonką posypać wierzch śliwek i wstawić do rozgrzanego do 180'C piekarnika, na ok. 40-50 minut.
Zapraszam również po przepis na crumble z jabłkami pod owsianą kruszonką .
*Jeśli ktoś woli tradycyjną kruszonkę, przepis na nią znajdzie tutaj (należy ją zrobić z połowy porcji).
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/09/sliwki-zapiekane-pod-bezglutenowa.html