Wykonanie
Dziś przepisy na dwa koktajle
owocowe na
kefirze. Pierwszy to szybki i prosty koktajl
nektarynkowo-malinowy, drugi egzotyczny,
bananowo-
kiwi (kiwiowy?) z musem z
malin. Z podanych składników wychodzi ok. 250-300 ml koktajlu (zależy to w dużej mierze od wielkości
owoców).


Składniki na koktajl
nektarynkowo-malinowy:2 dojrzałe
nektarynkipół szklanki
malinok. pół szklanki
kefirułyżeczka
cukru demerara
Nektarynki umyć, przekroić na pół i wyjąc pestki, a następnie obrać ze skórki (jeśli są dojrzałe, skórka zejdzie praktycznie sama), pokroić na cząstki i włożyć do blendera.
Maliny umyć i dodać do
nektarynek.
Owoce zmiksować, a następnie uzupełnić
kefirem tak żeby otrzymać potrzebną objętość (moja szklanka ma 300 ml, użyłam ok. pół szklanki
kefiru) i krótko zmiksować, w razie potrzeby dosłodzić. Przelać do szklanki, można dodać kilka kostek
lodu i podawać.Składniki na koktajl
bananowo-
kiwi:1
banan2
kiwipół szklanki
malinkefirewentualnie
cukier demerara

Ten koktajl jest troszkę bardziej skomplikowany. Ma warstwy smakowe, a do tego niespodziankę w środku.Dolna warstwy bananowa:
banana obrać, pokroić na kawałki i zmiksować w blenderze na gładką masę, dodać kilka łyżek
kefiru, pamiętając, że dolna warstwa powinna być gęsta żeby "unieść" resztę koktajlu. Gotowy koktajl przelać do przygotowanej szklanki, powinien zająć połowę objętości szklanki.Górna warstwa
kiwi:
kiwi umyć i obrać z włochatej skórki, najlepiej użyć do tego obieraczki, i pokroić na plastry. Zmiksować w blenderze na gładka masę i rozcieńczyć
kefirem tak żeby była wyraźnie rzadsza od warstwy bananowej, ewentualnie dosłodzić. Ostrożnie przelać do szklanki tak żeby nie zmieszała się z warstwą
bananową. Nie lać do pełna, zostawić ok. 2-3 cm od brzegu szklanki.Mus malinowy:
maliny zmiksować, ewentualnie dosłodzić, przelać do szklanki z koktajlem tak żeby utworzył się malinowy "klin" przez obie warstwy ale żeby nie wymieszał się z koktajlem i żeby nie było śladów
malin na ściankach szklanki. Najlepiej zrobić to wykładając mus porcjami na środek szklanki i czekając aż kolejne porcje utopią się w koktajlu. Jeśli zostało nam trochę niewykorzystanego koktajlu
kiwi i miejsca w szklance, można delikatnie wylać do na wierzch, przykrywając mus malinowy.