ßßß
Składniki na ok. 30 sporych ciasteczek150 g masła w temperaturze pokojowej3/4 szklanki cukru białegopół szklanki cukru brązowego1 łyżeczka cukru waniliowego2 jajka2,5 szklanki nieprzesianej mąkiłyżeczka sody oczyszczonejszczypta solipół szklanki groszków czekoladowychMasło i wszystkie rodzaje cukru utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać jajka i dobrze wymieszać. Połączyć mąkę, sodę i sól. Stopniowo dodawać do masy, nadal ucierając. Kiedy cała mąka połączy się z ciastem, dodać groszki czekoladowe i wymieszać. Ciasto nakładać łyżką na wysmarowaną tłuszczem blachę, należy robić dość duże odstępy między ciastkami, bo podczas pieczenia rozpływają się (na standardowa blachę "bezpiecznie" wchodzi 9 ciastek). Wystarczy nabrać płaską łyżkę ciasta, a w razie potrzeby można lekko uformować ciasteczka palcami (ale nie trzeba ich spłaszczać przez pieczeniem). Piec w temperaturze 190 stopni ok. 10 minut, na złoty kolor (wysoka temperatura jest ważna, inaczej ciasteczka "popłyną" za mocno i będą bardzo cienkie). Podawać po ostudzeniu.