Wykonanie
Od czasu przepisu na
ciasteczka z kandyzowanym
imbirem niestety z przyczyn obiektywnych nie mogłem wrzucić kolejnego przepisu na kruche
ciasteczka. Na szczęście udało nam się już odzyskać naprawiony blender, jest w pełni sprawy - zatem do pracy ;)Dziś czas na równie korzenny przepis jak
ciasteczka cynamonowe.Uwielbiam
kardamon. Często jest nazywany królową przypraw (obok króla -
czarnego pieprzu). Ma łagodny aromat i intensywny korzenny smak z wyraźną nutą kamfory. Świetnie nadaje się jako dodatek do
herbaty i
kawy - również w formie
ciasteczek :)Składniki100 g
masła2/3 szklanki
brązowego cukru Demerara1 i 1/4
mąki pszennejpół łyżeczki
kardamonudwie łyżki
śmietany 30%Składniki umieścić w robocie kuchennym. Polecam do tego zimne
masło, dzięki
czemu na pewno nasze
ciastka nie będą po upieczeniu zbyt twarde.Ciasto jest gotowe kiedy konsystencja jest jednolita. Powinna powstać w miarę kształtna kula, o intensywnym,
maślano-
kardamonowo zapachu. Następnie należy nadać mu formę w miarę długiego wałka, zawinąć w folię oraz odłożyć na nie krócej niż godzinę do lodówki. Po schłodzeniu z uformowanego wałka należy odcinać grube na mniej więcej pół centymetra
ciasteczka.Później
ciastka ułożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piec ok. 15 - 20 minut (aż
spody ciastek się zezłocą).