Ślůnske klůski čorne (przepis na czarne kluski śląskie)

nazwa

Wykonanie

Białe kluski śląskie to wręcz archetyp kuchni śląskiej. Poza regionem mało kto zna ich inną odmianę - kluski czarne, które mi się osobiście bardziej kojarzą z uroczystościami rodzinnymi (no bo białe to wiadomo, a z czarnymi to więcej roboty ;)).
Można o nich śmiało powiedzieć, że są konkretniejsze od klasycznych - cięższe, o bardziej lepkiej konsystencji i charakterystycznym smaku - jeszcze więcej kartofla w kartoflu ;)
Składniki:
4 ugotowane kartofle
3 surowe kartofle
1 jajko
mąka ziemniaczana (ilość podana w przepisie poniżej)
Surowe kartofle zetrzeć na tarce. Odcisnąć z nadmiaru płynu i umieszczamy w dużej misce. To bardzo ważne - jeżeli zostawimy płyn z surowych kartofli z masy nie będziemy w stanie zrobić klusek i wszystko będzie do wyrzucenia.
Pozostałą część kartofli ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub rozbić ubijakiem. Odłożyć, aż całkiem ostygną. Przełożyć do miski wraz z surowymi.
Całość kartoflanej masy podzielić na 4 części. Jedną odłożyć na bok. W to miejsce wsypać tyle mąki, ile było kartofli. Dodać jajko i ugnieść (nie zapomnieć o odłożonej części:P) na jednolite ciasto. Jeśli masa będzie być kleista, podsypywać mąką - powinno odchodzić od ręki.
Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczone. W każdej palcem robić charakterystyczne dla śląskich klusek wgłębienie na sos.
Zagotować i osolić wodę. Wrzucać kluski partiami, zamieszać, aby nie przykleiły nam się do garnka. Gotować mniej więcej 6 minut od wypłynięcia (dłużej niż białe)Podawać jako dodatek do mięs, z sosem, można jeść też same ze skwarkami. Osobiście lubię zostawić kluski na drugi dzień, pokroić i zjadać podsmażone na maśle na patelni. Są o wiele lepsze w tej formie niż białe :)
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2013/06/slunske-kluski-corne-przepis-na-czarne.html