Wykonanie
Wszystko jest dla ludzi. Również lemoniada dla cukrzyków. Trzeba troszkę jednak pokombinować. Z pomocą przychodzi roślina z Ameryki Południowej -
stewia (
Stevia rebaudiana). To w pełni naturalny słodzik, który jest kilkaset (!!!)
razy słodszy od
cukru (sacharozy). Najważniejsze -
stewia jest w pełni bezpieczna dla diabetyków. I można ją hodować w Polsce w doniczce, chociażby na balkonie :) Nadaje się ona do wykorzystania we wszystkich naszych przepisach na lemoniady: na klasyczną,
imbirową czy na arbuzadę lub lemoniadę lawendową . Wystarczy
cukier lub
miód zastąpić liśćmi
stewii.Składniki na niecały 1 litr
napoju:sok wyciśnięty z 1
cytryny12 dużych liści
stewiigarść świeżej
mięty1
cytrynaszklanka
lodu (w kostkach)
woda niegazowana o neutralnym smaku do dopełnienia (mocno schłodzona)
Cytrynę sparzyć wrzątkiem, wyszorować i pokroić na grubsze plastry.W litrowym dzbanku umieścić pokrojone
owoce, dolać sok i liście
stewii i
mięty, a następnie dopełnić
wodą i wymieszać. Schować do lodówki aby się przegryzło a
stewia puściła słodki sok. Podawać z kostkami
lodu.