Wykonanie
Po okazjonalnej malinowej wersji, propozycji o smaku
owocu granatu oraz wersji sorbetowej wczoraj wrzuciliśmy podwójnie
miętowe mojito, czyli tylko nieco odświeżoną wersję klasycznej odmiany . Dziś eksperyment. Jak się jednak okazało smak
kokosa idealnie współgra z
limonką :)Składniki:30 ml jasnego
rumu (u nas
Bacardi Superior)15 ml
likieru kokosowego Malibu2 ćwiartki
limonkiwiórki kokosowewoda gazowanadrobno kruszony
lódNa dno spodka wysypać
wiórki kokosowe. Krawędź szklanki zanurzyć w
soku limonkowym a następnie w wiórkach. Zwilżając szklanki należy trzymać do góry nogami , by uniknąć zanieczyszczenia
drinka sokiem i brzydkich mazów na szkle. Do udekorowanego wcześniej naczynia wrzucić
limonkę i pokruszony
lód. Wlać
rum i
likier kokosowy. Całość dopełnić
wodą gazowaną - lepiej unikać
wody wysokozmineralizowanej, ponieważ posiada zazwyczaj własny smak, który dominuje w
drinku.Wszystko dobrze zamieszać długą łyżką lub dodać do
drinka mieszadełko.Salud!