Wykonanie
Kto nie zna smażonego czeskiego
sera ? Jeszcze przed II wojną światową w Czechach bardzo popularne były
sery pleśniowe. Nic więc
dziwnego, że kiedy wymiana handlowa z Zachodem stała się utrudniona, Czesi jednak sobie poradzili. I tak powstał
ser hermelín z miejscowości Sedlčany. Śmiało można go zastąpić
camembertem dostępnym w popularnych sieciach hipermarketów. Poniżej przepis na moją ulubioną wersję smażoną - w sezamowej panierce :)Składniki:
ser typu
camembertjajkoziarna
sezamu4 łyżki
oleju (nie smażyć na głębokim tłuszczu)
Jajko roztrzepać w miseczce.
Ser obtoczyć w
jajku a następnie w
sezamie w miarę dokładnie. Smażyć na rozgrzanym
oleju aż do zrumienia sezamowej panierki z obu stron.Podawać z
pieczywem lub hranolky z ulubionym sosem np. tatarskou omáčkou ;) chociaż ja lubię do tego nieco fushion -
chiński sos hoisin lub tajski sos z
chilli.Dobrou chuť!