Wykonanie
Wczoraj Karola wrzuciła przepis na przepyszną pieczeń. W tle widać było podstawowy czeski dodatek do takich dań - knedel ziemniaczany, czyli bramborový knedlík . Może i nie jest to najzdrowsze danie świata, ale w odpowiedniej ilości nawet z sosem nikomu krzywdy nie
zrobi ;)Składniki:pół kilograma
ziemniaków ugotowanych w mundurkach
jajko125 g
mąki krupczatki75 g
kaszy mannysólZiemniaki ostudzić i pozbawić skórki. Przecisnąć przez praskę i dodać w misce do
jajek,
mąki i
kaszy manny. Osolić i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić ciasto by chwilę odpoczęło. Podzielić na kilka części (w zależności od wielkości garnka w którym będziemy gotować) i z każdej wywałkować długi walec o równych końcach. Ostrożnie włożyć do osolonej
wody. Zamieszać, aby ciasto nie przywarło do dna. Gotować 20-25 minut. Wyjąć z
wody i pokroić jeszcze gorące na plastry. Podawać jako dodatek do czeskich dań z gęstymi sosami.