Wykonanie
            Wczoraj Karola wrzuciła przepis na przepyszną pieczeń. W tle widać było podstawowy czeski dodatek do takich dań - knedel ziemniaczany, czyli bramborový knedlík . Może i nie jest to najzdrowsze danie świata, ale w odpowiedniej ilości nawet z sosem nikomu krzywdy nie 
zrobi ;)Składniki:pół kilograma 
ziemniaków ugotowanych w mundurkach
jajko125 g 
mąki krupczatki75 g 
kaszy mannysólZiemniaki ostudzić i pozbawić skórki. Przecisnąć przez praskę i dodać w misce do 
jajek, 
mąki i 
kaszy manny. Osolić i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić ciasto by chwilę odpoczęło. Podzielić na kilka części (w zależności od wielkości garnka w którym będziemy gotować) i z każdej wywałkować długi walec o równych końcach. Ostrożnie włożyć do osolonej 
wody. Zamieszać, aby ciasto nie przywarło do dna. Gotować 20-25 minut. Wyjąć z 
wody i pokroić jeszcze gorące na plastry. Podawać jako dodatek do czeskich dań z gęstymi sosami.