Wykonanie
Dziś w
Krakowie kolorowy pochód juwenaliowy. Ciepło. Wręcz gorąco. Wreszcie czas na lemoniadę. I nie mówię tutaj o kolorowych płynach zawierających głównie
syrop fruktuzowo-glukozowy, a o prawdziwej domowej lemoniadzie.Składniki na niecały 1 litr
napoju:sok wyciśnięty z 2
limoneksok wyciśnięty z 2
cytryn (łącznie ok. 180 ml)6-7 łyżek
białego cukru (lub więcej jeśli chcemy słodszy
napój)1
limonka1
cytrynaszklanka
lodu (w kostkach)
woda niegazowana o neutralnym smaku do dopełnienia (mocno schłodzona)
Cukier rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej
wody i odstawić do ostygnięcia.
Cytrynę i
limonkę sparzyć wrzątkiem, wyszorować i pokroić na grubsze plastry, a plastry na ćwiartki. W litrowym dzbanku umieścić
lód i pokrojone
owoce, dolać sok i rozpuszczony
cukier, a następnie dopełnić
wodą i wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić. Podawać natychmiast.Można na tej bazie zrobić również wersję
imbirowo-
miętową.