Wykonanie
czyli całe zamieszanie o
dynię!Tak jest, jesień to
między innymi rządy dyni. To cudowne warzywo jemy na słodko i słono, ostro i kwaśno, jednym słowem: w każdej możliwej postaci i smaku.Definitywnie znajduje się na mojej liście ulubionych warzyw.Ponieważ mamy sezon, ja mam masę pomysłów, to dziś wybieram sernik
dyniowy.Składniki:1 i 1/2 szklanki upieczonej dyni (zmiksowanej) - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C1 kg
sera zmielonego trzykrotnie5
jajek2
żółtkapuszka słodzonego
mleka skondensowanego1/2 szklanki
śmietanki kremówki3 pełne łyżki
mąki ziemniaczanej1/3 łyżeczki
cynamonu1
cukier waniliowyWszystkie składniki ze sobą wymieszać i przelać do przygotowanej formy (ja wykładam formę papierem do pieczenia). Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C i piec przez piętnaście minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec sernik przez 1 i 1/2 godziny.Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia a
potem częstować gości:)W oryginale najlepiej ostudzony sernik wstawić na noc do lodówki, ale ja nie zdążyłam. Pozostały tylko okruszki...
Inspirację zaczerpnęłam ze strony: http://www.kwestiasmaku.com/Do komentowania zapraszam wszystkich, którzy w to halloween spróbowali tego cuda!Smacznego :)no to pierwszy wpis i pierwszy dreszczyk emocji za mną...