Wykonanie
Ktoś, kto raz spróbował
ziemniaka upieczonego w ognisku, będzie tęsknił za jego smakiem. Ja tęsknię bardzo, i mimo, że ognisko jest dla mnie czasem osiągalne to jednak pieczenie
ziemniaków wyszło chyba trochę z
mody. Nie
jadłam ich w każdym razie dobre kilkanaście lat...Na kilku blogach trafiłam na przepisy obiecujące smak prawie taki sam, jaki mają te wygrzebane prosto z popiołu. Nie trzeba było mnie długo namawiać, dla oszacowania proporcji i podpatrzenia sposobu wykonania odwiedziłam ten blog, natomiast recepturę nieco zmieniłam (przy pieczeniu po raz drugi) i bardzo mi zasmakowała. Taką dzielę się z
Wami.

Składniki:1,5 kg
ziemniaków do pieczenia (mączyste)0,5 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej (z
otrębami)1 łyżeczka
soli1 łyżeczka wędzonej
papryki2 łyżeczki suszonej
papryki słodkiejszczypta
pieprzu cayenne0,5 łyżeczki suszonego
czosnkuszczypta
czarnego pieprzuszczypta
brązowego cukruPrzygotowanie:
Ziemniaki umyć i wilgotne włożyć do miski. Można je obrać, takie są na zdjęciu, ale wg mnie o wiele lepiej smakują ze skórką. Przekroić, jeśli są duże.Piekarnik nagrzać do 200 C.
Mąkę wymieszać z resztą przypraw. Jeśli ktoś opiera się przed dodatkiem
cukru to jednak szczerze namawiam. Podczas pieczenia karmelizuje się i tworzy piękną panierkę, a do tego świetnie łączy się ze smakiem
papryk.Powstałą mieszanką obsypać
ziemniaki i delikatnie wymieszać w dużej misce tak, aby każdy kawałek został równo obtoczony (można użyć
torebki strunowej, włożyć
ziemniaki, wsypać mieszankę, zamknąć i wymieszać). Przełożyć na blaszkę do pieczenia, piec ok 40 minut, w zależności od wielkości
ziemniaków, większe będą się piekły dłużej.Smacznego :)