Wykonanie
Babka, którą nazwałam żółtą, bo taki kolor przybiera po upieczeniu, jest smaczna i wychodzi jej całkiem sporo. Dlatego należy ją robić w podłużnej tortownicy, ale dość długiej.Składniki:- 5 jaj,- 360g
cukru,- 1 kostka
margaryny,- 360g
mąki pszennej,- 1 czubata łyżki kartoflanki,- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia,- 1 kwaśna
śmietana (250 ml),-
olejek migdałowy,-
cukier puder do posypania.Sposób wykonania:Wymieszać
jaja z
cukrem, aż do uzyskania białej masy. Następnie dodajemy po kawałku
margarynę i dobrze mieszamy. Do masy wsypujemy stopniowo 2/3
mąki. Gdy masa jest już dość gęsta, dodajemy po trochu kwaśnej
śmietany na zmianę z paroma łyżkami reszty
mąki. Na koniec dodajemy
proszek do pieczenia i parę kropel
olejku migdałowego. Ciasto mieszamy dość długo i dokładnie, po czym przelewamy je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C i wstawiamy ciasto. Pieczemy je 45 minut. Babkę trzymamy jeszcze 20 minut w zamkniętym piekarniku, po czym lekko go uchylamy. Po kolejnych 15 minutach ciasto można wyjąć i wystudzić. Na koniec posypujemy je
cukrem pudrem.
