ßßß Cookit - przepis na Kawa cappucino z kawy sypanej

Kawa cappucino z kawy sypanej

nazwa

Wykonanie

Byłam na wakacjach, wróciłam i jestem zachwycona. Nie wiem, czym bardziej: Austriakami i ich kulturą, siłą i pięknem gór, czy wspaniale spędzonym czasem, a może tym, że dzieci dawały radę i pięknie chodziły po górach. Ogólnie, jeśli ktoś lubi góry, to gorąco, z całego serca polecam Alpy. A dziś kawka na powitanie.
Ostatnio przedstawiłam przepis na kawę cappucino, którą robi się z kawy rozpuszczalnej. Dziś będzie przepis na kawkę o bardziej wyrazistym smaku. Dla tych, którzy lubią smak kawy parzonej.
Składniki (na 2 porcje):
- 1szklanka dobrej wody,
- 2 kostki gorzkiej czekolady,
- 2 łyżeczki drobno zmielonej kawy,
- 1/4 szklanki mleka do spienienia,
- 1 łyżeczka cukru,
- bita śmietana,
- starta czekolada.
Sposób wykonania:
Filiżanki trzymamy we wrzątku. W garnuszku podgrzewamy mleko tak długo, aż prawie zacznie się gotować (nie gotujemy!) i zdejmujemy z ognia.
Kawę i cukier wsypujemy do dzbanuszka i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy pokruszoną czekoladę, przykrywamy i wstawiamy na kilka minut do lekko ciepłego, wyłączonego piekarnika (chodzi o to, by zachować wysoką temperaturę kawy). Zaparzoną, wymieszaną i przecedzoną kawę wlewamy do wygrzanych filiżanek. Dodajemy lekko spienione, ciepłe mleko, na wierzch nakładamy bitą śmietanę.
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/07/kawa-cappucino-z-kawy-sypanej.html