Wykonanie
Byłam na wakacjach, wróciłam i jestem zachwycona. Nie wiem, czym bardziej: Austriakami i ich kulturą, siłą i pięknem gór, czy wspaniale spędzonym czasem, a może tym, że dzieci dawały radę i pięknie chodziły po górach. Ogólnie, jeśli ktoś lubi góry, to gorąco, z całego
serca polecam Alpy. A dziś
kawka na powitanie.Ostatnio przedstawiłam przepis na
kawę cappucino, którą robi się z
kawy rozpuszczalnej. Dziś będzie przepis na
kawkę o bardziej wyrazistym smaku. Dla tych, którzy lubią smak
kawy parzonej.
Składniki (na 2 porcje):- 1szklanka dobrej
wody,- 2 kostki
gorzkiej czekolady,- 2 łyżeczki drobno zmielonej
kawy,- 1/4 szklanki
mleka do spienienia,- 1 łyżeczka
cukru,-
bita śmietana,- starta
czekolada.Sposób wykonania:Filiżanki trzymamy we wrzątku. W garnuszku podgrzewamy
mleko tak długo, aż prawie zacznie się gotować (nie gotujemy!) i zdejmujemy z ognia.
Kawę i
cukier wsypujemy do dzbanuszka i zalewamy gorącą
wodą. Dodajemy pokruszoną
czekoladę, przykrywamy i wstawiamy na kilka minut do lekko ciepłego, wyłączonego piekarnika (chodzi o to, by zachować wysoką temperaturę
kawy). Zaparzoną, wymieszaną i przecedzoną
kawę wlewamy do wygrzanych filiżanek. Dodajemy lekko spienione, ciepłe
mleko, na wierzch nakładamy
bitą śmietanę.