ßßß
Składniki (na 2 porcje):- 1szklanka dobrej wody,- 2 kostki gorzkiej czekolady,- 2 łyżeczki drobno zmielonej kawy,- 1/4 szklanki mleka do spienienia,- 1 łyżeczka cukru,- bita śmietana,- starta czekolada.Sposób wykonania:Filiżanki trzymamy we wrzątku. W garnuszku podgrzewamy mleko tak długo, aż prawie zacznie się gotować (nie gotujemy!) i zdejmujemy z ognia.Kawę i cukier wsypujemy do dzbanuszka i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy pokruszoną czekoladę, przykrywamy i wstawiamy na kilka minut do lekko ciepłego, wyłączonego piekarnika (chodzi o to, by zachować wysoką temperaturę kawy). Zaparzoną, wymieszaną i przecedzoną kawę wlewamy do wygrzanych filiżanek. Dodajemy lekko spienione, ciepłe mleko, na wierzch nakładamy bitą śmietanę.