Wykonanie
Początki picia
kawy w państwie Habsburgów wiążą się z półlegendarną postacią Jerzego Francuszka Kulczyckiego, bohatera oblężenia Wiednia z 1683 roku. Król Jan Sobieski pozwolił mu wybrać jako nagrodę dowolną rzecz z obozu pokonanego nieprzyjaciela. Zadziwiając wszystkich Kulczycki zdecydował się na 300 worków zawierających "
dziwne ziarno", które zwycięzcy zamierzali wyrzucić uznawszy je za karmę dla wielbłądów. W workach tych znajdowały się zapasy
kawy.Powszechnie przypisuje mu się otwarcie pierwszej w Wiedniu – i jednej z pierwszych w Europie – kawiarni znanej jako "Dom Pod Błękitną Butelką" (Hof zur Blauen Flasche) na ulicy Schlossergassl obok katedry. W swym lokalu na pamiątkę zwycięstwa nad Turkami miał podawać gościom
ciasteczka w kształcie półksiężyców, sam występując w tureckim stroju. Przypisuje mu się pomysł dosładzania
kawy miodem, a przede wszystkim epokowy wynalazek doprawiania
kawy nabiałem. I odtąd
kawa po wiedeńsku już na zawsze kojarzy się ze
śmietaną ;)Składniki:2 porcje
espressobita śmietanaMocną
kawę przelać do filiżanki lub szklanki do
kawy. Wierzch udekorować sporą porcją słodzonej
bitej śmietany. Posypać wiórkami z
gorzkiej czekolady. Obowiązkowo podawać ze szklaneczką zimnej
wody.