Wykonanie
Zaczęłam dość regularnie piec
chleby. Pierwszy, który upiekłam, był z mieszanki mąk Lubelli 3 zboża. Bardzo mi smakował i przedstawiałam go tutaj . Chodząc po sklepach zauważyłam, że różnych mieszanek do wypieku
chleba jest znacznie więcej. No to zaczęłam kupować kolejne, by
mieć porównanie. I teraz wiem, że rodzajów
chlebów jest od groma i właściwie każdy jest wspaniały. Są lepsze i gorsze, inne w smaku, bardziej lub mniej suche, droższe i tańsze, jedne bardziej, inne mniej czasochłonne.Dziś przedstawiam kolejny wypiek, tym razem z mieszanki firmy "Młyny
Wodne". Mieszanka nazywa się "Twój
chleb powszedni, pszenno-żytni z orkiszem". W jej skład wchodzą TYLKO:
mąka pszenna, żytnia i orkiszowa. Brak wszelkich ulepszaczy. Przepis jest zaczerpnięty z opakowania.Niedługo przedstawię kolejne wypieki z mieszanek innych firm, a na koniec zrobię jakieś krótkie podsumowanie. O tym
chlebie mogę powiedzieć tyle, że robi się go najdłużej, bo najdłużej czeka się na jego wyrośnięcie, ale jest chyba najsmaczniejszy. Na pewno za taki uważa go mój mąż.
Składniki:- 500 g mieszanki,- 6 g
drożdży suszonych,- 2 czubate łyżeczki
soli,- 370 ml
kefiru (w oryginale jest kwaśne
mleko),- 55 ml
wody.Sposób wykonania:Do miski wsypujemy mieszankę mąk, wlewamy
kefir i zimną
wodę,
suszone drożdże oraz
sól. Równie dobrze można dać świeże
drożdże (3 łyżeczki). Należy je wtedy rozpuścić w ciepłym
mleku z dodatkiem
cukru i poczekać chwilę, aż wyrosną. Ciasto wyrabiamy, aż do uzyskania gładkiej i sprężystej konsystencji. Pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 1,5 godziny.Po tym czasie, ciasto wyjmujemy, zagniatamy i formujemy na kształt podłużnej formy (długość ok. 30 cm), do której wkładamy ciasto, po wysmarowaniu jej tłuszczem i posypaniu
mąką. Ciasto ponownie przykrywamy i odstawiamy na ok. 60 minut. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 210°C. Przed włożeniem do piekarnika, możemy ciasto lekko zmoczyć pędzelkiem i posypać np.
siemieniem lnianym lub
słonecznikiem. Tak przygotowaną mieszankę ostrożnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut. Po wyjęciu
chleba, lekko zwilżamy go
wodą przy pomocy pędzelka.
Przepis dodaję do akcji: